Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: City si první místo už nenechají vzít. West Ham? Pořád nahoru dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetahovaná o titul v anglické fotbalové Premier League graduje, po víkendu se do nejlepší pozice dostal Manchester City. Co ho může zastavit? A jak jsou na tom Arsenal a Liverpool? Rozpoložení tří nejlepších týmů i West Hamu rozebírá v pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil, který sedm let kariéry strávil v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: s využitím Reuters

Fotbalisté Manchesteru City se radují z branky

Článek

„Uplynulý víkend docela zamíchal titulovými ambicemi, Arsenal a Liverpool prohrály, naopak Manchester City vyhrál a dostal se do čela Premier League o dva body před konkurenty. Boj o titul zůstává otevřený, ale nejvíc věřím City.

Mají nejširší kádr, pomáhá jim, že jsou čerství Kevin De Bruyne a Erling Haaland. Do toho hraje skvěle Jérémy Doku, který se proti Lutonu (5:1) podílel minimálně na třech gólech. Pak máte Phila Fodena, jenž má taky fazonu, a další hráče. (sestřih zápasu s Lutonem zde)

Navíc když se podívám na los, nevidím moc zápasů, kde by mohli City ztratit. Hrají na Brightonu, v Nottinghamu, s Wolverhamptonem, na Fulhamu, Tottenhamu a s West Hamem. Samozřejmě, Premier League je těžká soutěž, může se stát cokoliv.

Ale když vidím rozpoložení týmu Pepa Guardioly, vychází mi, že největší šance, kde může ztratit, je na Tottenhamu, i když ani ten nemá nějak oslnivou formu. Jiná ztráta by byla svým způsobem překvapivá.

Vnímám ještě další aspekty, které je můžou zastavit. Třeba kdyby vypadli z Ligy mistrů a spadla na ně nějaká deka. Nebo kdyby se jim zranilo několik důležitých hráčů. Jinak si myslím, že si první místo už nenechají vzít. Navíc Arsenal a Liverpool mají los papírově ještě složitější.

Manchester City hraje ve středu odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů s Realem Madrid. První zápas byl skvělý a skončil remízou 3:3. Očekávám podobně atraktivní utkání. Všichni hráči obou týmů, od obránců po útočníky, jsou ofenzivně ladění. Očekávám hodně gólů a otevřený průběh. Nedivil bych se prodloužení. Těším se.

Arsenal měl o víkendu z týmů na špici nejtěžšího soupeře. Aston Villa se drží nahoře, hraje dobrý fotbal. Kanonýři měli převahu, ale míč do brány prostě nedotlačili. Ale pozor, i Aston Villa byla nebezpečná, trefila tyč a pak břevno, míč se v obou případech odrazil ven. Arsenal si zadělával na problémy a Aston Villa jeho nevyužité šance a chyby v obraně nakonec využila.

Skoro mám pocit, že Arsenal zabředá do scénáře posledních let. Zdá se, že je blízko, má sezonu dobře rozehranou, a pak se hráčům rozklepou kolena. Uvidíme, jestli se otřepou a jestli jsou už třeba zkušenější, aby konec sezony zvládli lépe. Hned další zápas na Wolverhamptonu hodně napoví.

Duel mezi Liverpoolem a Crystal Palace (0:1) mohl klidně skončit 6:6. Byla to skvělá podívaná. Oba týmy si vytvořily spoustu šancí, výtečně zachytali gólmani, obránci blokovali střely. Liverpool trefil břevno, tyč, Curtis Jones netrefil v nájezdu bránu. Sám vím, že někdy zkrátka přijde takový den blbec, kdy nedáte gól z ničeho. Ani třeba z metru. (sestřih utkání zde)

Ale samozřejmě pro Liverpool je porážka s Crystal Palace šok a obrovská ztráta. Možná teď začíná doplácet na velkou marodku, kterou měl. Někteří hráči se už sice vrátili, ale zdá se mi, že je to dobíhá. Nepomůžou jim ani poslední výsledky, Atalanta je v Evropské lize přejela 3:0 na Anfield Road, odvetu budou mít strašně těžkou. V hlavách to stopy zanechá. Na druhou stranu nepochybuji o psychologických schopnostech trenéra Jürgena Kloppa. Jsem přesvědčený o tom, že s hráči promluví, a Liverpool se nepoloží.

West Ham prohrál v minulém týdnu v Leverkusenu i s Fulhamem 0:2. (sestřih utkání s Fulhamem zde) Pokračuje v sezoně, kterou má nahoru dolů. Rozdíl v Leverkusenu byl až překvapivý, ale Bayer je rozjetý jako blázen, o parník vyhrál bundesligu. V každém zápase si věří, že soupeře přejede. Odveta bude pro West Ham hodně těžká, ale možné je všechno. Ráz utkání hodně ovlivní první gól.

Určitě už se zase rojí spekulace, co s trenérem Davidem Moyesem. Osobně mi přijde, že Kladivářům trochu dochází šťáva, zase tolik hráčů se netočí a je to znát. Uvidíme, jak zareagují.

Vláďa Coufal měl proti Fulhamu ještě za bezbrankového stavu zajímavou příležitost. Obecně si dobře nabíhá a teď si šikovně počkal na centr a předskočil soupeře. Ještě si obhazoval bránícího hráče, možná kdyby zkusil vystřelit, mohlo to tam spadnout. Michail Antonio měl při dorážce pozici ještě lepší. Gól by West Hamu pomohl, nakopl by fanoušky, kteří umí udělat skvělou atmosféru. Ale nevyšlo to, Fulham dal pak brzy gól. Přeju Vláďovi, aby se mu povedlo skórovat příště.“

Reklama