Hlavní obsah

Řecká policie zatkla dalších pět Chorvatů v souvislosti s úmrtím fanouška AEK

Řecká policie zatkla při pokusu opustit zemi pět fanoušků Dinama Záhřeb, kteří jsou podezřelí z účasti v bitce s příznivci AEK Atény před úterním zápasem 3. předkola Ligy mistrů. Úřady o zadržení informovaly podle agentury AP den poté, co byl při potyčkách ubodán jeden z domácích fanoušků a UEFA v reakci na to úvodní duel potenciálních soupeřů Sparty v play off Evropské ligy odložila.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Prapor AEK Atény na stadionu na půl žerdi na počest ubodaného fanouška.

Článek

Pětici chorvatských občanů policie zadržela v přístavu Igumenica na pobřeží Jónského moře, když se chystali nastoupit na trajekt do Itálie. Ve vazbě je už v Řecku dalších 94 fanoušků Dinama, kteří jsou rovněž podezřelí z účasti v bitkách u stadionu AEK na předměstí Nea Filadelfia. Všichni chorvatští hooligans dnes byli podle agentury DPA předvedeni na aténské státní zastupitelství. Byly jim odebrány vzorky DNA, které budou porovnány se stopami zajištěnými na těle zabitého řeckého fanouška.

Téměř stovka chorvatských fanoušků dnes následně stanula před soudem, kde si vyslechla obvinění z vážných trestných činů včetně vraždy a členství v kriminální organizaci. Mladí muži byli před vyšetřujícího soudce předvedení v poutech a mnoho z nich mělo přes hlavu přetažené tričko, aby skryli svou identitu.

Soud hromadně obvinil všech 103 podezřelých, z toho 97 chorvatských občanů. Obvinění zahrnuje také napadení a nedovolené držení a použití výbušného materiálu. Podle agentury AP je pravděpodobné, že obvinění z vraždy bude s postupem vyšetřování u většiny z nich staženo.

Při úterních nepokojích bylo zraněno a převezeno do nemocnice deset lidí. Čtyři z nich zůstávají hospitalizováni. Devětadvacetiletý muž, jehož rodina identifikovala jako Michalise Katsurise, bodným ranám podlehl.

Představitelé AEK uvedli, že vyzvali UEFA, aby Dinamo potrestala okamžitě. Vyjádřili zklamání, že se dvojzápas po tragédii uskuteční. "Naše fanoušky i nás samotné trápí jedna otázka: Jak je možné, že po brutální vraždě Michalise gangem krutých chorvatských násilníků musí AEK Atény nastoupit na hřiště a hrát proti tomuto týmu? Bude někdo z těch vrahů na tribunách?" uvedli zástupci aténského klubu.

Podle policie došlo ke střetu po tréninku Dinama, kdy se poblíž arény shromáždila zhruba stovka fanoušků chorvatského týmu, které už očekávali Řekové. Příznivci z obou táborů na sebe házeli světlice, výbušniny a kameny.

Řecký ministr veřejného pořádku Jannis Ojkonomu uvedl, že policie udělala "tragickou chybu", když nedokázala zastavit cestující chorvatské fanoušky a nezareagovala na informace, že se schyluje ke střetům. Zároveň odmítl hlasy z opozice volající po jeho rezignaci a suspendoval do vyšetření případy sedm policejních důstojníků.

Místní úřady se obávají nových násilností, které by mohly provázet dnešní zápas předkola Ligy mistrů mezi Panathinaikosem Atény a Olympique Marseille. Duel na stadionu Leoforos v centru řecké metropole budou provázet posílená bezpečnostní opatření.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články