Hlavní obsah

Ronaldo zničil Barcelonu, Manchester United končí! V Paříži se kvůli skandálu nedohrálo

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Liga mistrů poznala další tři osmifinalisty. Ze skupiny H si po výhře nad Manchesterem United 3:2 zajistilo postup Lipsko právě na úkor anglického velkoklubu. Spolu s ním jde dál i Paris St. Germain, který nedohrál zápas s Basaksehirem. Turecký tým odešel za stavu 0:0 do kabin kvůli údajně rasistickému chování čtvrtého rozhodčího k asistentovi Pierru Webóovi. Postup do osmifinále si po remíze s Bruggami 2:2 zajistilo také Lazio Řím. V bitvě dvou již jistě postupujících gigantů vyhrál Juventus v Barceloně jasně 3:0 a zajistil si prventví ve skupině G.

Cristiano Ronaldo pomohl v LM dvěma góly skolit BarcelonuVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Po 20 letech se do vyřazovací fáze elitní soutěže kvalifikovalo Lazio, které v Římě remizovalo s Bruggami 2:2. Ani na lavičce hostů nebyl reprezentační útočník Michael Krmenčík. Dortmund v Petrohradu zvítězil po obratu 2:1 a zajistil si prvenství ve skupině F. Za Borussii nastoupil v druhém poločase i Yousouffa Moukoko, jenž se v 16 letech a 18 dnech stal nejmladším hráčem v historii Ligy mistrů. Talentovaný německý útočník o 67 dní překonal dosavadní rekord Celestina Babayara.

Lipsko po skvělém začátku ve 13. minutě vedlo už o dvě branky po trefách Angeliňa a Amadoua Haidary. V 69. minutě zvýšil Justin Kluivert, ale United v závěrečné desetiminutovce ještě utkání zdramatizovali. Nejprve proměnil penaltu Bruno Fernandes a pak Paul Pogba snížil na 2:3. Na kýžený bod už však hosté nedosáhli.

Lipsko po výhře nad Manchesterem United v LM postupuje do osmifináleVideo: O2 TV Sport

Lazio ve 12. minutě poslal do vedení Joaquín Correa. Už za tři minuty vyrovnal Ruud Vormer z další dorážky. Ve 27. minutě domácím vrátil náskok proměněnou penaltou kanonýr Ciro Immobile, který skóroval v devátém soutěžním utkání po sobě. Krátce před pauzou Bruggám situaci ještě víc zkomplikoval Eduard Sobol. Bývalý obránce Slavie či Jablonce byl vyloučen po druhé žluté kartě.

Foto: Alfredo Falcone, ČTK/AP

Hráč Lazia Ciro Immobile po trefě proti Bruggám v Lize mistrů.

Římané ve druhém poločase nepřidali pojistku a až do konce se báli o postup. V 76. minutě hlavou vyrovnal Hans Vanaken, oslabené Bruggy pak italského favorita zatlačily a sahaly po postupové brance, ale Charles de Ketelaere v nastavení napálil břevno. Belgické mužstvo si tak na jaře zahraje vyřazovací fázi Evropské ligy.

Cristiano Ronaldo na Camp Nou nejprve skóroval ve 13. minutě, chvíli nato zvýšil Weston McKennie povedeným volejem. V 52. minutě pětatřicetiletý Ronaldo proměnil další pokutový kop. Bývalý kanonýr Realu Madrid se proti Barceloně trefil podvacáté v kariéře, ale premiérově v Lize mistrů. Domácí v šestém utkání tohoto ročníku poprvé ztratili body.

Foto: Albert Gea, Reuters

Hvězda Juventusu Cristiano Ronaldo zasadil Barceloně dvě rány z penalty.

V Petrohradu se jako první prosadil v 16. minutě Sebastián Driussi. Dortmund si vytvořil slibné šance, nejblíže vyrovnání byl v závěru první půle kapitán Marco Reus, ale trefil tyč. Hosté se dočkali po změně stran a mezi 68. a 78. minutou zápas otočili po gólech Lukasze Piszczeka a Axela Witsela.

V Paříži se bude dohrávat ve středu

Fotbalisté Basaksehiru kvůli údajnému rasistickému chování čtvrtého rozhodčího Sebastiana Coltesca na stadionu Paris St. Germain odešli ze hřiště. Utkání závěrečného šestého kola skupiny H bylo za stavu 0:0 přerušeno po necelé čtvrthodině hry, a protože se hráči tureckého týmu odmítli vrátit, dohraje se ve středu s jinými sudími.

Foto: Albert Gea, Reuters

Kapitán Barcelony Lionel Messi během zápasu Ligy mistrů s Juventusem.

Asistent trenéra Basaksehiru Pierre Webó ve 13. minutě od hlavního rumunského rozhodčího Ovidia Hategana dostal červenou kartu. Podle lavičky hostů Coltesco bývalého kamerunského reprezentanta před vyloučením označil jako "negro".

Poté se přestalo hrát a s rozhodčími vehementně diskutoval především náhradník istanbulského mužstva Demba Ba, který je rovněž tmavé pleti. Hosté následně na protest hromadně odešli do šatny a hráči PSG je následovali.

Prezident Basaksehiru prohlásil, že turecký celek se nevrátí na hřiště, pokud bude v zápase pokračovat rozhodčí obviněný z rasismu. UEFA sice oznámila, že incident řeší a po dohodě s oběma kluby bude zápas dnes dohrán s jiným čtvrtým sudím, nakonec však byl odložen na středu s výkopem v 18:55.

Paris St. Germain si bez ohledu na výsledek utkání s Basaksehirem zajistil postup do osmifinále, protože Lipsko doma zdolalo Manchester United 3:2. Francouzští šampioni mají v tabulce stejně jako "Rudí ďáblové" devět bodů, ale lepší vzájemné duely. Pokud PSG ve středu zvítězí, kvalifikuje se mezi nejlepší šestnáctku LM z prvního místa skupiny.

6. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
Rennes - FC Sevilla 1:3 (0:2)
Branky: 86. Rutter z pen. - 45.+2 a 81. En-Nesjrí, 32. Koundé. Rozhodčí: Frankowski - Boniek, Winkler - Raczkowski (video, všichni Pol.).
Chelsea - FK Krasnodar 1:1 (1:1)
Branky: 28. Jorginho z pen. - 24. Cabella. Rozhodčí: Královec - Paták, Mokrusch (všichni ČR) - Valeri (video, It.).
Skupina F:
Lazio Řím - FC Bruggy 2:2 (2:1)
Branky: 12. Correa, 27. Immobile z pen. - 15. Vormer, 76. Vanaken. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Bitigen (video, všichni Tur.). ČK: 39. Sobol (Bruggy).
Zenit Petrohrad - Dortmund 1:2 (1:0)
Branky: 16. Driussi - 68. Piszczek, 78. Witsel. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Kamphuis (video, Niz.).
Skupina G:
Dynamo Kyjev - Ferencváros Budapešť 1:0 (0:0)
Branka: 60. Popov. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.) - Dingert (video, Něm.).
FC Barcelona - Juventus Turín 0:3 (0:2)
Branky: 13. a 52. obě z pen. Ronaldo, 20. McKennie. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Gittelmann - Dankert (video, všichni Něm.).
Skupina H:
Utkání Paris St. Germain - Basaksehir bylo přerušeno za stavu 0:0
Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.) - Di Bello (video, It.).
Lipsko - Manchester United 3:2 (2:0)
Branky: 2. Angeliňo, 13. Haidara, 69. Kluivert - 80. Fernandes z pen., 82. Pogba. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.).

Reklama

Související témata: