Hlavní obsah

Šampaňské do Poznaně! Lech otevřel českým klubům cestu k dalším milionům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minimálně bednu šampaňského by zástupci domácích klubů měli poslat do Poznaně. Vítězství Lechu nad norským Bodö/Glimt 1:0 v odvetě úvodního kola vyřazovací části Konferenční ligy totiž rozhodlo o tom, že český klubový fotbal bude mít v sezoně 2024/25 pět zástupců v evropských pohárech. Domácím týmům se tak rozšířila cesta k milionovým výdělkům za příslušné postupy.

Foto: Piotr Hawalej, ČTK/AP

Hráči Lechu slaví postupový gól Mikaela Ishaka.

Článek

Globální souvislosti v praxi. Gól Švéda Mikaela Ishaka v barvách polského mistra rozjásal všechny české kluby s ambicemi na postup do pohárové Evropy.

Český fotbal v roli pasivního diváka sice během čtvrtka prohrál souboj na dálku s Ukrajinou, klíčovou 15. příčku na žebříčku koeficientů, která jako poslední zaručuje pět míst v pohárech, však udržel.

Po pravdě o pověstný vlásek, pronásledovatelé z Norska zaostali jen o 0,050 bodu. Nikdo další už nemá reálnou šanci Českou republiku ohrozit.

Foto: Piotr Hawalej, ČTK/AP

Mikael Ishak skóruje! Jeho gól je zlatý nejen pro Lech, ale také pro české kluby...

V sezoně 2024/25, první v novém systému s jednou obří skupinou, tedy vyšle do boje znovu pět týmů, tři z nich do předkol dvou lepších pohárů!

Aktuálně se hraje o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 je dáno, že tuzemský fotbal vyšle do pohárů znovu jen čtyři kluby. Do této pohárové sezony vstupovali Češi jen se čtyřmi zástupci poprvé od ročníku 2014/15.

Bitva o klíčovou první patnáctku
12. Turecko31,5003/5
13. Švýcarsko29,6751/4
14. Ukrajina29,3001/5
15. Česká rep.29,0500/4
16. Norsko29,0000/4
17. Dánsko27,8250/5
18. Rusko26,2150
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Všechny české kluby vypadly již na podzim, žádný zástupce už ovšem po vyřazení Bodö/Glimt nezbyl ani Norsku. Stejně jako Dánsku na sedmnácté příčce, neboť jeho poslední zástupce Midtjylland je po domácím debaklu 0:4 od Sportingu Lisabon v Evropské lize také vyřazen. Žádná další země v pořadí už nemůže české kluby reálně ohrozit.

Při obsazení pěti mužstev si tak kvalifikaci Ligy mistrů zahraje nejen český šampion, ale také druhý tým z nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata: