Hlavní obsah

Polské vlaječky do rukou! Zástupce největšího rivala z kvalifikace má spasit české kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vcelku kuriózní situace. Fotbalová reprezentace rozehraje v březnu kvalifikaci o postup na EURO 2024 v Německu úvodním zápasem s Polskem. A právě zástupce největšího rivala ve skupině teď může na pohárové scéně spasit české kluby. Jejich zástupcům nezbývá nic jiného, než ve čtvrtek večer v roli diváků držet palce Lechu Poznaň, aby v odvetě úvodního kola vyřazovací části Konferenční ligy porazil norský tým Bodö/Glimt. V takovém případě by český fotbal nejspíš získal zpátky pátou místenku do pohárové Evropy.

Foto: Ntb, Reuters

Fanoušci Lechu Poznaň, aktuálně velké naděje českého fotbalu...

Článek

O nás bez nás. Žádný zástupce už českým klubům pro jaro nezůstal, ve hře je přitom hodně. Udržet se na nejhůře patnácté příčce v žebříčku koeficientů, která jako poslední zaručuje pět zástupců v pohárech.

Aktuálně se hraje o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 je dáno, že tuzemský fotbal vyšle do pohárů znovu jen čtyři kluby. Do této pohárové sezony vstupovali Češi jen se čtyřmi zástupci poprvé od ročníku 2014/15.

Aktuálně drží výhodnou 14. příčku s pětiletým koeficientem 29,050, ale již jen o vlásek. Nebezpečím je jak Norsko (29,000), tak Ukrajina (28,900).

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Fotbalisté Dnipro-1 s ukrajinskými vlajkami na ramenou se zdraví se soupeři z AEK Larnaka.

Oběma zemím stačí už jen jedna remíza, aby Českou republiku předstihly. Norsko spoléhá na výše zmíněný Bodö/Glimt, který před týdnem doma remizoval s Lechem Poznaň 0:0. Ukrajina má dokonce dvě želízka v ohni. Šachtar v Evropské lize v prvním utkání porazil doma Rennes 2:1, Dnipro pak v Konferenční lize prohrálo na půdě AEK Larnaka 0:1.

Češi nutně potřebují jednu z těchto zemí udržet v žebříčku pod sebou. Pak už by jim mohlo hrozit jen Dánsko (27,825), jehož ztráta je však zatím velká. Midtjylland sice v Evropské lize zadělal na postup remízou 1:1 v Lisabonu se Sportingem, aby však dotáhl svou zemi před české kluby, musel by získat ještě dalších sedm bodů na hřišti, což je dost velká porce.

Za vítězství v hlavní fázi pohárů jsou dva body, za remízu jeden. Zisk se dělí počtem účastníků dané země, v českém případě čtyřmi. Nejvíce na podzim nahrála Slavia, která získala 10,5 bodu, Plzeň přidala devět a půl bodu.

Reklama

Související témata: