Hlavní obsah

Selhali jsme, omluvil se šéf pařížské policie za nezvládnuté finále Ligy mistrů

Šéf policejního komisařství v Paříži Didier Lallement se omluvil za události během finále fotbalové Ligy mistrů. Podle policejního prefekta bezpečnostní složky selhaly. Utkání na Stade de France mezi Realem Madrid a Liverpoolem provázely organizační zmatky a násilnosti kolem stadionu, které si vyžádaly několik zranění. Někteří fanoušci se na utkání nedostali ani s platnou vstupenkou.

Foto: Vincent West, Reuters

Při finále fotbalové Ligy mistrů bylo přes 200 lidí zraněno. Policisté stříkali slzný plyn na fanoušky Liverpoolu za plotem, po utkání krotila příznivce vítězného Realu Madrid.

Článek

"Selhali jsme, to je zjevné. Několik lidi bylo zraněno a utrpěla i pověst celé Francie," uvedl Lallement v projevu před senátním výborem.

Zápas začal s více než půlhodinovým zpožděním kvůli problémům před stadionem, kde se zdržely tisíce fanoušků. Řada příznivců se snažila dostat dovnitř s falešnými vstupenkami, což způsobilo chaos. Francouzský ministr vnitra Gérard Darmanin po finále uvedl, že se na stadion snažilo proniknout 30 až 40 tisíc lidí. Lallement ale přiznal, že číslo může být nepřesné.

"Ze tenhle odhad nesu odpovědnost já, číslo jsem stanovil na základě informací kolegů v terénu a pan ministr ho pak převzal. Možná jsem udělal chybu, ale nikdy jsem netvrdil, že je to absolutně přesný součet lidí přímo před stadionem," uvedl Lallement.

Proti některým fanouškům včetně mladistvých, kteří se snažili dostat na zápas, použila policie slzný plyn. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 fanoušků utrpělo lehká zranění.

"Mrzí mě, že slzný plyn zasáhl i lidi, kteří přišli na zápas v dobré víře a s platnou vstupenkou. Byl to ale jediný způsob, jak zastavit dav, pokud jsme nechtěli použít hrubou sílu," řekl Lallement. Zdůraznil, že předběžná kontrola vstupenek u stanovišť hromadné dopravy, přes kterou se dostali i fanoušci bez lístků, nebyla v kompetenci policie, ale organizátorů.

Po dvouhodinovém dotazování Lallementa, který několikrát zopakoval, že policie nebyla připravená na obrovské množství lidí s falešnými vstupenkami, v Senátu vystoupil starosta Liverpoolu Steve Rotheram. Podle něj se z večera, který měl být snem pro hráče i fanoušky, rychle stala noční můra. Francouzští policisté místo snahy o zklidnění situace dali přednost konfrontaci a vyhrožovali lidem obušky, uvedl starosta, který byl během finálového večera sám okraden.

Rotheram odmítl argumentaci francouzských bezpečnostních složek, které tvrdí, že problémy způsobily falešné lístky. Podle něj naopak lidé s platnými vstupenkami nebyli vpuštěni dovnitř kvůli vadným skenerům. "Ten argument použili, aby udělali z fanoušků Liverpoolu obětního beránka," řekl.

Problémy byly před utkáním především v sektoru anglických fanoušků. Real uvedl, že násilnosti pokračovaly i po utkání. Oba kluby žádají důkladné vyšetření událostí. UEFA se za chaos omluvila, stejně jako členové francouzské vlády.

Reklama

Související témata: