Hlavní obsah

Sláva Ukrajině! Gólový žolík v Lize mistrů poslal těžce zkoušené zemi vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hodině hry jej trenér poslal na hřiště, aby pomohl zvrátit nepříznivý stav a roli žolíka splnil na výbornou. Po deseti minutách na hrací ploše ukrajinský útočník Benfiky Lisabon Roman Jaremčuk srovnal úvodní osmifinálový duel s Ajaxem na konečných 2:2. Urostlý forvard prožíval gólovou radost jen pár hodin před tím, než hranice jeho vlasti začínaly protínat pásy ruských tanků. A fotbalista na své těžce zkoušené krajany rozhodně nezapomněl.

Foto: Rodrigo Antunes, Reuters

Ukrajinec ve službách Benfiky Roman Jaremčuk oslavuje gól proti Ajaxu v Lize mistrů.

Článek

Ihned po vstřelení gólu ze sebe strhl dres, pod nímž měl černé tričko s ukrajinským národním znakem, který následně políbil. Zcela podružné pro něj nejspíš v tu chvíli bylo, že si automaticky vykoledoval žlutou kartu.

Svému týmu zařídil nadějnější pozici pro odvetu a domů vyslal alespoň v rámci svých možností gesto podpory. Jen pár hodin poté, co skóroval, už Rusko začalo Ukrajinu bombardovat a jeho země se ocitla ve válce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Roman Yaremchuk (@r.yaremchuk)

„Jsem Ukrajinec a jsem na to hrdý. Jsem tisíce kilometrů od své vlasti a chci podpořit všechny, kteří jsou v napětí ve své rodné zemi, teď je čas se sjednotit. Tohle je naše země, naše historie, naše kultura a naše hranice. Chtěl bych poděkovat obráncům země za jejich odvahu. Sláva Ukrajině," napsal na Instagramu 26letý rodák ze Lvova.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alex Zinchenko (@zinchenko_96)

O den dříve vyslal do světa podobně emotivní vzkaz hráč Manchesteru City Oleksandr Zinčenko.

„Celý civilizovaný svět se bojí o situaci v mojí zemi a já nemohu zůstat pozadu. Na fotce je moje země, kde jsem se narodil a byl vychováván. Její barvy hájím na mezinárodním poli ve sportovních arénách. Moje země patří Ukrajincům a nikdy si ji nikdo nemůže přivlastňovat. Nikdy se nevzdáme. Sláva Ukrajině," napsal ukrajinský reprezentant den před invazí na Instagramu k fotografické mapě své země.

Ruský ozbrojený vpád na Ukrajinu jednomyslně odsoudila drtivá většina vyspělého světa včetně zemí EU, USA, Velké Británie či Kanady.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.