Hlavní obsah

Takhle brání mistr světa? Experti sepsuli Fernándeze za minelu, která znamenala vítězství Dortmundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete odehrát sebelepší zápas. Stačí ale jedna chyba, ze které padne gól, a fotbalová veřejnost na vás nenechá nit suchou. Chelsea v první duelu osmifinále Ligy mistrů padla s Dortmundem 0:1 a pod jediný inkasovaný gól se nepěkně podepsal Enzo Fernández, nejdražší posila v historii Premier League a čerstvý mistr světa. Argentinec totiž v 63. minutě z pozice posledního hráče nezvládl ubránit rychlíka Karima Adeyemiho, který pak vstřelil jedinou branku utkání. „I když je to v obrovské rychlosti, od mistra světa bych očekával alespoň nějakou snahu o kontakt. Přišlo mi to od něj takové laciné,“ nebral si servítky s bráněním 22letého středopolaře expert David Holoubek ve studiu Nova Sport 3.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Dortmundský Karim Adeyemi skóruje, Enzo Fernández z Chelsea ho nedostihl.

Článek
Fotogalerie

Na druhou stranu je potřeba zmínit, že Fernández vůbec neměl lehkou práci. Vždyť rychlost patří mezi nejsilnější stránky Adeyemiho a bránit podobného hráče ve chvíli, kdy jsou za vámi desítky metrů volného prostoru, je pořádně těžká šichta.

„Já jako obránce bych si našel ten okamžik, kdy toho hráče třeba i za cenu faulu, nebo určitého risku, zastavím," hledal recept na podobné situace bývalý trenér obou pražských „S" František Straka. V případě nedovoleného zákroku by ale Fernández zamířil předčasně do sprch, neboť za ním se nenacházel již žádný spoluhráč kromě brankáře Kepy. „Umění bránit se vytrácí," přisadil si nevybíravě anglický internacionál Joe Cole.

22letý Argentinec ale dělal vše proto, aby své zaváhání odčinil. Neúnavně se pokoušel dirigovat ofenzivu Blues a v samém závěru málem srovnal překrásným obstřelem, který ale parádně zlikvidoval gólman Dortmundu Gregor Kobel.

Smůla v zakončení byla obecně kamenem úrazu Chelsea ve včerejším duelu. Dvě dobré příležitosti například ještě v prvním dějství spálil Joao Felix. Jeho první rána mířila nad branku, tou následující pak orazítkoval břevno. „Zrovna od něj bych čekal, že přinese více klidu v zakončení," podivoval se ve studiu BBC bývalý záložník Evertonu Leon Osman. Blízko vyrovnání byl pak čtvrt hodiny před koncem stoper Kalidou Koulibaly, jehož střelu z brankové čáry vykopl Emre Can. „Kluci byli skvělí. Potřebovali jsme jen o trošku více štěstí, šancí ke skórování jsme si vytvořili dost," smutnil trenér Blues Graham Potter.

Na domácí půdě tak budou jeho svěřenci muset dotahovat jednobrankovou ztrátu. Do té doby by ale potřebovali zabrat i v ligových bojích, neboť z posledních devíti soutěžních utkání vyhráli jen jednou. „V tuhle chvíli se stále ještě trápíme. Mohu ale slíbit, že budeme dále tvrdě pracovat," uzavřel Potter.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG