Hlavní obsah

Tohle tempo musíme udržet, zavelel hrdina Kane. A kouč Bayernu po postupu kulhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dva týdny má jednu smutnou jistotu. Trenér Thomas Tuchel po sezoně ve fotbalovém Bayernu skončí. V Mnichově se spekulovalo i o dřívějším odchodu, ale tohle zatím asi nehrozí. Bayern je totiž pořád ve hře o trofej z nablýskané Ligy mistrů. „Byli jsme disciplinovanější i odvážnější než dřív a neztratili jsme hlavu,“ chválil Tuchel po hladké výhře 3:0 v odvetě osmifinále s Laziem Řím.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Harry Kane dvěma góly nasměroval Bayern k postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek

Po zápase překvapivě kulhal. „Během motivačního proslovu jsem v kabině kopl do bedny a zlomil jsem si palec na noze,“ vysvětloval Tuchel. „Hráči se divili, proč jsem skoro celých 90 minut na střídačce seděl.“

Fanoušci mnichovského kolosu v úterý večer moc neseděli, jejich tým jim daroval příjemnou terapii. Bayern zažívá hororové jaro: deset kol před koncem bundesligy ztrácí deset bodů na vedoucí Leverkusen a reálně mu hrozí, že letos nepřidá rekordní 34. titul. Ovšem v Lize mistrů pořád žije, 15. března mu los přihraje soupeře pro čtvrtfinále.

A Tuchel? „Je to skvělý trenér. Ovšem kdybychom s Laziem vypadli, bylo by to víc než nešťastné. Teď má každý jasno a všichni vědí, na čem jsou. Chceme dokončit sezonu s Thomasem,“ vzkázal Herbert Hainer, prezident Bayernu. „Osobně preferuju zlomený palec u trenéra než u hráče,“ usmál se.

„Tenhle večer může otočit celou sezonu,“ vydechl útočník Harry Kane. I jeho dvě trefy pomohly vymazat ztrátu z Říma a postrčit Bayern do čtvrtfinále. Klubová čísla anglické mašiny berou dech: 33 duelů, 33 gólů! „Nebylo to jen o mně, všichni odvedli maximum,“ vykládal Kane.

Dlouhý potlesk slyšely i dvě klubové legendy. Brankář Manuel Neuer 57. nulou v Lize mistrů vyrovnal rekord Ikera Casillase. A další srdcař Thomas Müller se na konci první půle hlavou vložil do pumelice Matthijse de Ligta a postaral se o uklidňující zásah na 2:0. Z ofenzivního univerzála znovu čišela vášeň, a když cítil křivdu, seřval rozhodčího. Mimochodem vážený veterán si připsal už 104. výhru v Lize mistrů, víc jich má jen Cristiano Ronaldo (115).

„Je pravda, že máme problémy, ale tenhle postup jsme si naprosto zasloužili,“ líčil Müller. „Užijeme si ho bez ohledu na to, co se dneska nebo včera psalo v novinách.“

A dál? Bayern bude muset doufat v nečekaný kolaps Leverkusenu a v další šťastné dny v Lize mistrů, kterou vyhrál naposledy před čtyřmi lety. „Proč to nezkusit? Máme povinnost vyhrávat nejen kvůli trenérovi, ale i kvůli klubu,“ zdůraznil Kane. „Tohle tempo si musíme udržet.“

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG