Hlavní obsah

Trpišovský už viděl Ukrajince dvakrát na vlastní oči, proto z kvalifikačního protivníka nadšený není

Praha

Ukrajinského soupeře mají Pražané zmapovaného, během letního soustředění v Rakousku viděli kyjevské Dynamo dokonce na vlastní oči, takže možná i proto nejsou příliš nadšeni z protivníka, s nímž se ve třetím kvalifikačním předkole Ligy mistrů utkají. „Mohlo to sice dopadnout hůř, kdybychom narazili na Benfiku Lisabon, ale i tak,“ přiznal kouč slávistických fotbalistů Jindřich Trpišovský poté, co los ve švýcarském Nyonu přiřkl jeho týmu ukrajinského vicemistra.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Dynama Kyjev vyhráli ukrajinský Superpohár, když porazili mistrovský Šachtar.

Článek

Majitelem a prezidentem kyjevského Dynama je Ihor Surkis, bratr místopředsedy UEFA Grigorije, který hrozil českému fotbalu na nymburské valné hromadě normalizační komisí, pokud si nezvolí předsedu a nezmění stanovy. V kádru ukrajinského vicemistra figuruje řada reprezentantů a také několik legionářů.

„Třeba Chorvat Pivarič, který na nedávno skončeném mistrovství světa v Rusku pravidelně nastupoval v základní sestavě a zahrál si i finále, třeba Brazilec Che,“ promptně vyjmenoval trenér Jindřich Trpišovský největší individuality v protivníkově kádru.

„Proto nejsem z losu nadšený. Přál jsem si jedno z mužstev z dvojice Ajax–Basilej, ale na má přání ještě nikdy nebral los ohled,“ připomněl svou předchozí libereckou štaci a losování Evropské ligy.

V Edenu ovšem půjde o Ligu mistrů. Jemu a jeho Slavii samo sebou také. „Připadá mi to jako sen,“ přiznal Trpišovský pro klubové stránky. „Před pěti šesti lety jsem působil v divizi a teď budu hrát o Champions League. Vážím si téhle šance, protože angažmá u reprezentace a možnost hrát o Ligu mistrů představuje pro trenéra úplně nejvíc, nač může pomýšlet.“

Při konfrontaci s Dynamem Kyjev chce pochopitelně využít poznatků, které posbíral při sledování soupeře v letní přípravě s Viktorií Plzeň.

„Během soustředění v Rakousku jsme viděli dva přípravné zápasy Ukrajinců. Dokonce i ten, v němž porazili 2:0 Plzeň, máme tedy ve sbírání informací jistý předstih,“ potvrdil slávistický trenér, kterého nijak nevyvedlo z míry, že první utkání třetího kvalifikačního předkola se hraje 7. či 8. srpna v Edenu.

„Už dvakrát jsem kvalifikaci hrál a pokaždé úspěšně. A bylo jedno, zda jsme s Libercem začínali doma nebo venku. Stejně rozhoduje aktuální forma, rozpoložení, hlava a kvalita hráčů na hřišti,“ vzpomněl Trpišovský na své působení na severu Čech.

Zatímco slávistický kouč není z losu dvakrát nadšený, záložník červenobílých Jaromír Zmrhal ho kvituje.

„Dostali jsme hratelného soupeře, se kterým se můžeme rovnat, takže se budeme snažit o co nejlepší výsledek. Nemůžu říct, zda je výhodou nebo nevýhodou začínat doma. Když máte za sebou první zápas, víte, jaký vám stačí výsledek. Na druhou stranu je asi lepší začít na vlastním hřišti proti takovému týmu s fanoušky, kteří nás poženou dopředu.“

Reklama