Hlavní obsah

Už není slabých soupeřů, opakoval plzeňský kouč před konfrontací s estonským Kalju Venglošovu formulku

Tallinn/Praha

Sarajevská zkušenost představuje varování. A nic na tom nemění, že protivníka z Balkánu plzeňští fotbalisté odrovnali a dnes vpodvečer nastoupí v estonském Tallinnu v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů proti Nõmme Kalju. Mužstvu v Evropě zcela neznámému, jenž by neměl českého mistra rozhodně zbrzdit, natož ho na cestě k vysněnému postupu, a tudíž dalšímu garantovanému účinkování v podzimní pohárové Evropě zastavit. Jenže říkejte něco takového před úvodním hvizdem dvoudílné konfrontace kouči Viktorie Pavlu Vrbovi...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář (vpředu) a Radim Řezník oslavují gól v předkole LM v Sarajevu. Podobnou by chtěli zažít i v Estonsku.

Článek

Zakaboní se, jasná věc. Zvážní také, pochopitelně. „V Evropě už není slabých a jednoduchých soupeřů, situace se vyrovnává," vytasí se Vrba se zaklínací formulkou, v níž si už před dobrými čtyřiceti lety liboval fotbalový profesor Jozef Vengloš, když ještě sedával na trenérské lavičce československé reprezentace.

Jenže plzeňský kormidelník má po ruce argumenty. „Snad s výjimkou týmů z Faerských ostrovů nebo Lichtenštejnska dnes už není v Evropě klub, který by si nemohl koupit a zaplatit zahraniční akvizice. Proto už není žádný protivník snadný. V pohárových soutěžích tuplem ne," tvrdí a Růžoví panteři z Tallinnu, jak se klubu Nõmme Kalju přezdívá, mu slouží za příklad.

V dresu estonského mistra hrají Japonci Wakui, jenž mimochodem zkoušel štěstí i v barvách střížkovských Bohemians, a jeho krajané Maehara a Usami, Gambijec Ceesay, Brazilec Jefferson, ale třeba i Portugalec Rodrigues a Italové Bianchi a Quintieri. Mezinárodní mix, jenž klubu, který vznikl teprve před devíti lety, pomohl vyletět vzhůru. Teď už dokonce do třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů.

Viktoria chce hrát svůj fotbal

„Je to protivník hrající hodně organizovaně, jenž využívá každé příležitosti k rychlým brejkům a těží z nacvičených standardních situací," varoval trenér Vrba své svěřence po důkladném rozboru videozáznamů i informací, které mu dovezl jeho pozorovatel Jiří Skála ze sledování estonského protivníka.

Plzeň má před první konfrontací jasno - chce hrát svůj fotbal. Aktivní, ofenzivně laděný, s touhou vstřelit na soupeřově hřišti gól.

„Prostě vytvořit si co nejlepší pozici pro domácí odvetu," shrnuje trenér Vrba do jediné věty taktické příkazy. V Talllinnu se bude muset pochopitelně obejít bez zraněného Bakoše, z čehož zase kouč až tak bolavou hlavu mít nemusí, neboť i bez slovenského legionáře dokázalo jeho mužstvo nastřílet v pěti zápasech 17 gólů, a samozřejmě bez Procházky, který byl vyloučen v sarajevské odvetě. Místo něho vyrukuje s Čišovským ve stoperské dvojici Hejda.

První zápas 3. předkola Ligy mistrů Nõmme Kalju - Viktoria Plzeň začíná v 18 hodin, řídí ho Angličan Marriner, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Reklama

Související témata: