Hlavní obsah

V Anglii necítil dostatečný respekt, i to hnalo Courtoise k úžasnému výkonu. Sám nevěřil, co chytil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když oficiální, ale ve finále nehrající kapitán Bílého baletu Marcelo nad hlavou radostně pohupoval pohárem pro vítěze fotbalové Ligy mistrů, v záběru tím trochu zakrýval Thibauta Courtoise. Belgický gólman by ale měl být vidět a bude oslavován. Fenomenálním výkonem deptal střelce Liverpoolu, úžasnými zákroky mučil hlavně Mohameda Salaha a v kombinaci s jedinou brankou, o kterou se postaral Vinícius Júnior, přičaroval Realu Madrid na pařížském stadionu triumf v Lize mistrů. Real vyhrál 1:0.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Gólman Realu Madrid Thibaut Courtois líbá pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Přiznal, že v sobě měl i speciální motivaci, že některé věci z minulosti v něm stále hlodají. „Potřeboval jsem tohle finále vyhrát pro svou kariéru, pro všechnu tu tvrdou práci, abych svému jménu dodal respekt. Protože si nemyslím, že se mi dostává dostatečného respektu, hlavně v Anglii. I po skvělé sezoně jsem tam viděl hodně kritiky," povídal do kamer stanice BT Sport Courtois s odkazem na své angažmá v Chelsea.

V sobotu večer byl králem, hrdinou, hlavní hvězdou. Podal si anglický klub ve finále Ligy mistrů, devíti zákroky vyčapal pro Real Madrid „ušatý pohár" v konfrontaci proti Liverpoolu. Ruce natahoval jako chobotnice, zásahy předváděl spektakulární. Mohamed Salah, útočné eso anglického mužstva, nevěřil, co všechno mu belgický čahoun zlikvidoval.

V první půli mrštně zareagoval na jeho teč, ve druhém poločase vyškrábl precizní ránu za hranicí velkého vápna. Pak se rychle přesunul k druhé tyči, aby zabránil skoro jistému gólu. V závěrečné pasáži vytáhl Salahovu pumelici. V prvním poločase také vytěsnil dělovku Sadia Maného na tyč.

„Wau. Neskutečné. Nemohu tomu uvěřit," glosoval představení svého brankáře trenér Realu Carlo Ancelotti. „Upřímně, ani já nemohu uvěřit tomu, co jsem Salahovi chytil," culil se Courtois, když popisoval největší příležitost egyptského soupeře, který ho tvrdou střelou zblízka neprostřelil.

„Nemyslím si, že by hráči Liverpoolu udělali něco špatně. Courtois však předvedl jeden z nejlepších výkonů, jaký jsme kdy od brankáře ve finále viděli," uznale pokýval hlavou Owen Hargreaves, bývalý anglický záložník a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů. „Courtois byl fantastický. Nejen tím, kolik zákroků předvedl, ale také tím, jak vládl ve svém pokutovém území a nechal obránce vydechnout," připojil pro BBC bývalý anglický kanonýr Alan Shearer.

Belgický fantom si cenil cesty, jakou musel Real za ziskem prestižní trofeje zdolat. „Porazili jsme týmy, které patří mezi nejlepší na světě. Citizens a Liverpool byli v této sezoně neuvěřitelní, bojovali mezi sebou o titul v Premier League až do konce, Liverpool vyhrál dva anglické poháry, oba týmy byly opravdu silné," připomněl Courtois. Ostatně Bílý balet vyběhl ve vyřazovací fázi i s Chelsea a Paris Saint-Germain.

Ocenil své spoluhráče ve finále. „Jsem na tým opravdu hrdý. Odehráli jsme výborný zápas. Měli jsme jednu šanci a tu jsme využili," zhodnotil třicetiletý gólman zápas na Stade de France.

„Den před utkáním jsem na tiskové konferenci říkal, že když Real Madrid hraje finále, tak vyhraje. (Teď) jsem byl na správné straně," smál se vytáhlý Belgičan. Narážel tím na fakt, že před osmi lety prohrál v barvách Atlétika Madrid finále Ligy mistrů proti Realu.

Královský klub nyní slaví čtrnáctý titul v Lize mistrů (i Poháru mistrů evropských zemí). Courtois má na jeho zisku velké zásluhy.

Reklama

Související témata: