Hlavní obsah

VIDEO: Dream tým mi ukázal, jak hrát, řekl Guardiola po triumfu v Lize mistrů

LONDÝN/ PRAHA

Pokory byl plný, komplimenty snášející se na jeho hlavu po dalším triumfu v Lize mistrů však kouče fotbalové Barcelony Pepa Guardiolu evidentně těšily. Od sira Fergusona obzvlášť. „Nevím, zda jsme nejlepším týmem všech dob. Neviděl jsem Real Madrid s Di Stefanem ani Ajax s Cruyffem. Snažíme se prostě hrát co nejlépe a jen doufám, že si příštích deset patnáct let budou lidé náš fotbal pamatovat,“ reagoval Guardiola na superlativy, jež se po sobotním finále v londýnském Wembley na jeho tým snesly.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Barcelony Pep Guardiola s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Byla to jednoznačná partie a velkým fotbalem partem geniálního Argentince Messiho. „Je to jedinečný hráč. Nejlepší fotbalista, jakého jsem kdy viděl. Pokud snad někdy nehraje dobře, pak je to jen proto, že je něco špatného v prostředí kolem něho,“ vynášel autora veledůležitého druhého gólu, jenž svými dvanácti trefami v Lize mistrů vyrovnal osm let starý střelecký rekord Van Nistelrooije , na samotný fotbalový Olymp.

Messi je géniem. Ale i díky Barceloně

„Aby byl takovým velkým fotbalistou, potřebuje kolem sebe spoluhráče, kteří se sešli právě v Barceloně. A nevím, zda by je našel i v jiném klubu. Možná, že by tam měl problém,“ vyzdvihoval okamžitě zásluhy všech ostatních na druhém triumfu v Lize mistrů za tři roky jeho trenérské vlády.

Trenér Barcelony Pep Guardiola létá nad hlavami svých svěřenců.foto: ČTK/AP/Alastair Grant

„Celý svět viděl, že jsme vyhráli zaslouženě. A že jsme ukázali znovu ukázali mistrovský duch,“ narážel na rituál, kdy hráči postavili klubový Svatý grál doprostřed Wembley, chytili se i s trenéry a členy realizačního týmu za ruce a v kruhu kolem něho tančili. Na gesto Puyola, vystoupení Abidala a další a další střípky poskládané do mozaiky velké Barcelony rovna tak.

Ve starém Wembley jako hráč, teď jako trenér

„Jsem šťastný, že mohu trénovat tento tým a tyto hráče,“ přiznával čtyřicetiletý Guardiola, pro něhož měl triumf v londýnském fotbalovém chrámu obzvláště pikantní příchuť.

Před devatenácti lety ještě ve starém Wembley zvedal ušatý pohár nad hlavu jako hráč Barcelony, teď se s ním laskal jako její trenér. Samozřejmě že přitom přemýšlel, která ze tří sezón na lavičce katánského klubu, byla nejtěžší. Zvláště, když vyhrál s Barcelonou všechno, co se vyhrát dá.

„První byla těžké v tom, že pro mě bylo všechno nové. Druhá zase proto, že bylo těžké překonat tu první. A teď to bylo obdobné,“ odpovídal trenér, který dokázal to, co žádný z jeho předchůdců v Barceloně.

Inspirace? Přece Dream tým

Dvakrát vyhrál Ligu mistrů. Během tří let. A navíc fotbalem, z něhož je celý světa v transu. „To basketbalový Dream tým z roku 1992 nám ukázal způsob, jakým hrát,“ pobaveně prozrazoval, kde našel inspiraci.

Trenéři Pep Guardiola (vpravo) a Alex Ferguson během finále Ligy mistrů.foto: Reuters/Eddie Keogh

„Jsem rád, že jsme mohli i ve finále ukázat náš způsob, jak hrát, držet míč a útočit. A to proti Manchesteru, jednomu z absolutně nejlepších mužstev na světě. I jemu patří dík za skvělé utkání, jež jsme sehráli. A rozhodčím pochopitelně také,“ kvitoval Guardiola skutečně vydařené finále Champions League a děkoval manažerovi Manchesteru Alexi Fergusonovi za chválu, jíž jeho tým zahrnul.

"Jsem poctěn tím, když tak vysoko vyzdvihl kvality mého mužstva," reagoval Guardiola na Fergusonova slova, že proti tak skvělému mužstvu jako Barcelona za celou svou trenérskou kariéru nehrál. A že Katalánci byli lepší, než před dvěma lety při finále Champions League v Římě, to také připomínal.

"Hráli jsme skutečně agresivněji a mnohem lépe," přitakal Guardiola.

Abramovič ho do Chelsea nenaláká

Ještě v Londýně pak popřel spekulace, že by se snad nechal zlákat ruským miliardářem Romanem Abramovičem a odešel z Barcelony do Chelsea. „Mám s Barcelonou ještě rok smlouvu, takže na Nou Campu zůstanu,“ tvrdil po vyhraném finále a netajil, že jeho snem je teď dokázat to, co svedl Liverpool. Ten totiž vyhrál Ligu mistrů pětkrát, zatímco Barcelona "jen" čtyřikrát.

Fotbalisté Barcelony se radují z vítězství v Lize mistrů.foto: Reuters/Darren Staples

Absolutně nejúspěšnějšími kluby v historii Champions League, resp. PMEZ jsou Real Madrid s devíti a AC Milán se sedmi triumfy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články