Hlavní obsah

VIDEO: Fantastické zákroky gólmana Neuera. Až Ferguson litoval, že ho nenalákal do Manchesteru

GELSENKIRCHEN/PRAHA

Takové poklony kouč Manchesteru hned tak někomu neskládá... „Byl fantastický. Jen málo brankářů zachytalo proti našemu mužstvu někdy tak skvěle, jako on. Hrdinství, jak odolával,“ chválil Alex Feguson gólmana Schalke Manuela Neuera, jenž v první semifinálové partii Ligy mistrů držel svůj tým pomalu sedmdesát minut nad vodou. O to víc skotský Sir litoval, že Manchester nevstoupil do přestupové hry o pětadvacetiletého brankáře vehementněji a nepřivedl ho na Old Trafford. I když, kdo ví...

Foto: Alex Domanski, Reuters

Ryan Giggs z Manchesteru United střílí branku gólmanovi Schalke Manuelu Neunerovi.

Článek

Rudí ďáblové budou v nové sezóně nutně potřebovat gólmana. Pro Premier League i Ligu mistrů. A gólmana světové třídy, jímž Neuer nesporně je. Čtyřicetiletý Nizozemec Van der Sar sice chytá pořád skvěle, jenže v létě skončí. Nikdo ho nepřemluví, nic už ho nezviklá, je pevně rozhodnut, že ze scény velkého fotbalu odejde.

Brankář Schalke Manuel Neuer v akcifoto: Reuters/Alex Domanski

„Neuer je skutečně světová třída a za prohru 0:2 může Schalke děkovat především jemu. Dovedu si představit, že by stál od podzimu v bráně Manchesteru místo mě,“ podporoval Fergusonovo vnuknutí i samotný Van der Sar, protože německý reprezentační gólman Neuer byl skutečným hrdinou prvního semifinálového klání.

Ragnick: Na světě není lepší gólman

Likvidoval šance a střely Giggse, Rooneyho, Parka, k zoufalství přiváděl Hernándeze. „Do poločasu jsme mohli klidně prohrávat o tři góly a bylo by po zápase. Každý útok United byl pro nás nebezpečný, neboť jsme soupeři dopřávali spoustu prostoru a volnosti a jen Neuerovi jsme mohli děkovat, že se skóre neměnilo,“ přiznával i domácí kouč Ralf Ragnick.

„Kdo sledoval jeho vývoj a výkonnostní vzestup v posledních týdnech, musí souhlasit, že v Evropě, ba ani nikde jinde ve světě neexistuje lepší gólman než on,“ vynášel až do nebe oporu svého týmu. "Prostě One Man Show."

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson (vpravo) udílí pokyny útočníkovi Wayneovi Rooneymu.foto: Reuters/Darren Staples

„Po hodině hry a všech šancích, které jsme měli, jsem i já dospěl k názoru, že jediný, kdo by nás mohl porazit, je Neuer,“ přidal se k německému kolegovi i Ferguson, i když samozřejmě věděl, že jeho Rudí ďáblové mají zápas ve své režii a je jen otázkou času, kdy góly dají.  Tři slepené minuty a trefy Giggse a Rooneyho mu daly za pravdu.

Neuer lítost netajil

Neuerovi chvála samo sebou lichotila, i když netajil, že je z dvougólové prohry zklamán. A dost možná i z toho, že se v létě na Old Trafford stěhovat nebude.  „Transfer do Manchesteru se mně nikdy nenabídl,“ naznačil, že námluvy Schalke s leaderem anglické Premier League byly až příliš nezávazné, zatímco mnichovský Bayern jednal rasantně a hlavně konkrétně.

„Od samého začátku jsme měli z Angličanů přílišný respekt. Proti milánskému Interu, což je také mužstvo světové třídy, jsme si ve čtvrtfinále počínali úplně jinak.  A hlavně – hráli jsme kompaktně jako tým, což nám tentokrát úplně scházelo,“ glosoval zápas, v němž jeho Schalke pohřbilo sen o finále.

Týden, který rozhodne

Zato Ferguson jen zářil... Z výkonu, který jeho celek předvedl, z postupových nadějí, jež vítězství v Gelsenkirchenu pochopitelně umocnilo, z vydařeného vstupu do nesmírně náročných dnů, jež teď na Manchester čekají, samozřejmě také.

Střelu útočníka Wayna Rooneyho (vlevo) se snaží zblokovat Christoph Metzelder z Schalke.foto: Reuters/Alex Domanski

„Byl to jeden z nejlepších výkonů, jaké mužstvo za mé vlády trvající už dvacet čtyři a půl roku podalo. Jen slavná výhra 3:2 nad turínským Juventusem v roce 1999 ho trumfuje,“ pravil spokojeně. „Blížíme se k vrcholu a příštích sedm dnů rozhodne, zda na něm staneme. V neděli hrajeme s Arsenalem, za týden nás čeká doma semifinálová odveta se Schalke, další neděli zápas s Chelsea. Ale z toho, jak fantasticky hrajeme a jak s moji svěřenci fotbal vychutnávají a s jakou radostí ho hrají, mám už teď dobrý pocit.“

Aby ne, když má finále Ligy mistrů 28. května ve Wembley na dohled a titul v Premier Laegue na dosah.

Reklama

Související témata: