Hlavní obsah

VIDEO: Italové proklínají sudího za penaltu tak, jako Češi kdysi Collinu

Praha

Nenávidí ho. Proklínají ho stejně, jako čeští fanoušci proklínali a smrt slibovali jejich krajanovi Collinovi, když se před dvanácti lety odvážil na evropském šampionátu odpískat penaltu jen za to, že Jiří Němec dvě minuty před koncem duelu s Nizozemci přidržel za dres domácího Ronalda de Boera. Podraz až na půdu. Jasný zářez, spílali Češi italskému sudímu, stejně jako dnes spílají italští tifosi vyznávající barvy AC Milán nizozemskému rozhodčímu Kuipersovi. „Odrovnal nás,“ ulevila si zlobivá hvězda rossoneri Zlatan Ibrahimovič.

Odpískaná penalta proti AC Milán

 
Článek

Vášně vyvolala čtyřicátá minuta první půle, kdy se nizozemský sudí odvážil odpískat proti AC Milán druhou penaltu. Za to, že nejzkušenější muž rossoneri Nesta rval Busquetse za dres, přičemž mu za vydatného přispění dalšího hráče Barcelony Puyola, pomohl k zemi.

„Nechápu, co pískal. A nerozumím jeho verdiktu. Míč ještě ani nebyl ve hře a on nařídil penaltu," rozlítil se na arbitra Zlatan Ibrahimovič a spoluhráči si s ním notovali. „Jestliže registroval, že došlo k faulu ještě před tím, než domácí zahráli roh, nemohl přece penaltu nařídit," rozpálil se i Clarence Seedorf a odvolával se na jasný výklad pravidel.

Hrálo už se, nebo ne?

Právě inkriminovaná vteřina, kdy Kuipers faul bránícího Nesty viděl a jako nedovolený odpískal, je předmětem sváru. Italové totiž tvrdí, že sudího píšťalka zazněla ještě před tím, než se míč dostal do hry.

„Pak by měli pravdu. Pokud ještě není míč ve hře, nemůže rozhodčí penaltu nařídit," přidává teoretický výklad sporné situace členka komise rozhodčích UEFA a šéfová českých sudí Dagmar Damková. „Jakmile ale dojde k doteku s míčem, hra je zahájena a za držení protihráče za dres v pokutovém území se penalta píská."

Ani z videozáznamů sporné situace není jednoznačně patrné, zda Kuipers pískal v momentě, kdy už byl míč rozehraný, anebo o zlomek vteřiny před tím. A to přesto, že jsou k dispozici záběry snímané z různých míst a hned několika kamerami naráz.

Kuipers: Slyším jen samé komplimenty

On sám má ale jasno. Spornou situaci sice podle nařízení UEFA glosovat nesmí, o své pravdě však promluvil nepřímo. „Neustále mi zvoní telefon a jsou to jen samé komplimenty," potvrdil, že se neunáhlil a i druhý pokutový kop nařídil správně.

Italy však nepřesvědčil a asi nikdy nepřesvědčí. Proklínají ho stejně, jako během EURO 2000 proklínali Češi jejich holohlavého krajana Collinu.

„Nechutné," nebyl a není ke zkrocení Ibrahimovič. „Vypadá to prostě tak, že UEFA chce ve finále Champions League jen jisté dva týmy," rozpálil tifosi ctící milánské barvy ještě víc.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid