Hlavní obsah

Z nezaměstnaného na podpoře, který o sobě pochyboval, hvězda bitvy o finále!

Praha

Zůstal ve stínu střelců, ale jeho příspěvek k postupu do finále Ligy mistrů byl obrovský. Brankář Edouard Mendy během první půle odvety semifinále nejprestižnější klubové soutěže Evropy opakovaně zneškodnil velice nebezpečné rány borců Realu Madrid a klíčovou měrou se podepsal pod místenku ve finále.

Sestřih semifinálového zápasu Ligy mistrů Chelsea - Real MadridVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Byl neuvěřitelně silný, inteligentní a přesvědčivý. A opět udržel čisté konto, což je pro brankáře klíčové," klaněl se výkonu brankáře Thomas Tuchel, trenér Chelsea, po dvoubrankovém triumfu nad Realem Madrid. „Zejména v první půli nás podržel několika skvělými zákroky," vychvaloval parťáka Cesa Azpilicueta, kapitán Chelsea.

Devětadvacetiletý borec reprezentující Senegal přitom před sezonou dorazil na Stamford Bridge jako náhradník. Chelsea jej koupila za devětadvacet milionů dolarů, aby kryl záda za jedničkou Chelsea. Vždyť Kepa Arrizabalaga stál před třemi lety pokladníka londýnského klubu 92 milionů dolarů, což z něj činilo nejdražšího brankáře světa.

Jenže obrana Chelsea s Arrizabalagou v zádech byla neuvěřitelně nejistá. Zato s nástupem Mendyho přišla proměna. „Nejde jenom o mě. Dřu v tréninku i v zápasech, abych otevřel cestu do Premier League dalším africkým brankářům," pokrčil skromně rameny Mendy.

Před sedmi lety byl přitom bez práce. Přesněji řečeno bez angažmá. Tehdy ve dvaadvaceti letech řešil budoucnost. Doma měl těhotnou přítelkyni, pobíral podporu v nezaměstnanosti. „Měl jsem pochybnosti, zda budu pokračovat v kariéře. Ale jen díky tehdejším krušným chvílím jsem teď v Chelsea," usmál se Mendy při rozhovoru pro apnews.com

V létě 2014 za sebou měl třetí sezonu v Cherbourgu, který sestoupil do čtvrté francouzské ligy. Mendy tehdy nebyl ani jedničkou v tomto podprůměrném klubu. Většinou seděl na lavičce. „Agent mi sliboval místo ve Francii nebo někde v nižších soutěžních v Anglii, ale nesehnal nic," vzpomínal Mendy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Mason Mount se postaral o druhou branku Chelsea

Nezbylo mu než se vrátil do Le Havru, kde s fotbalem začínal. Trénoval s mateřským klubem Athletic Club, respektive s jeho rezervou. Odpoledne pak prožíval střídavě v posilovně nebo jej při střelbě cvičil bratr. „Byl jsem rok bez fotbalu. Je to neuvěřitelně dlouhá doba. Měl jsem mnoho pochybností. Vděčím rodině, že mě držela nad vodou a dodávala sílu," uvedl Mendy.

„Kdyby mi někdo před šesti sedmi lety řekl, že budu v Chelsea, ani bych se neobtěžoval poslouchat," přiznal s úsměvem aktuálně jeden z nejlepších brankářů světa.

Jaká byla jeho cesta na vrchol?

V létě 2015 Mendymu zazvonil telefon. Marseille ho pozvala na zkoušku, aby se stal čtvrtým brankářem. „Udělal jsem všechno, abych na testech uspěl. Naštěstí to vyšlo. Cítil jsem obrovskou úlevu," vzpomíná Mendy.

Byť se do prvního týmu neprosadil, sezona v Marseille stačila, aby se posunul do pozice jedničky, byť pouze v Remeši. A o tři roky později si jej vyhlédlo Rennes.

A v bývalým klubu Petra Čecha přesvědčil Chelsea, že si zaslouží příležitost. A na Stamford Bridge jej nedoporučil nikdo jiný než legendární český reprezentant. „Byl jsem si vědom, že Petr Čech sledoval mé zápasy. Bylo pro mě vyznamenáním, když se takový brankář zajímá o mé služby. Bylo neuvěřitelné, když říkal, že se mu líbí můj styl," vyprávěl urostlý brankář, který je skvělý s míčem u nohy.

A hlavně má skvělé reflexy, což potvrdil i ve středu při odvetě semifinále Ligy mistrů. „Teď jen splácím zájem, který mi Chelsea věnovala," vysvětlil. Za necelý měsíc v Istanbulu dostane šanci, aby parádní pohádkový příběh dopsal.

Reklama

Související témata: