Hlavní obsah

Za opičí skřeky z tribun to Sparta schytá. Francouzská média obvinila Dočkala, že fanoušky podpořil

Praha

Při jarním tažení pohárovou Evropou pražská Slavia, teď po dalším díle kvalifikace o Ligu mistrů pro změnu její rival z druhého břehu Vltavy Sparta. Český fotbal je v pohárové Evropě opět středem pozornosti. Nikoli ovšem kvůli výkonům a výsledkům, ale rasistickým projevům fanoušků. V úterním prvním díle 3. kvalifikačního předkola Champions League mezi Spartou a Monakem totiž hrozilo, že po opakovaných excesech letenských příznivců by se zápas nemusel dohrát. Připomínají to nejen prakticky všechny francouzské deníky, ale nepřípustné dění na Letné pochopitelně registruje i UEFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Praha Bořek Dočkal hovoří s fanoušky po utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Článek

Rozbušku odpálenou v úterním utkání byl první gól francouzského týmu. Jeho autor Aurélien Tchouaméni proběhl kolem sparťanského kotle, odkud na trávník přiletěly kelímky a ozvaly se opičí skřeky.

„Tchouaméni si na rasistické urážky okamžitě stěžoval trenérovi Niko Kováčovi a poté anglickému rozhodčímu Mickaelovi Oliverovi. Celý tým pak odešel k lavičce, aby situaci prodiskutoval s trenérem a rozhodčími. Ben Yedder jako by ukázal cestu do šatny," popisuje Le Figaro dění na letenském trávníku v 37. minutě, kdy se Monako ujalo vedení a poté se více než tři minuty nehrálo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Adam Karabec ze Sparty a Aurélien Tchouameni z Monaka.

„Wissam Ben Yedder a několik jeho spoluhráčů vypadali, že jsou na protest připraveni opustit hřiště," přidal L'Equipe, že utkání mohlo skutečně předčasně skončit, protože třicetiletý útočník tuniského původu Yedder gestikulací naznačoval, aby jeho tým opustil hřiště.

"Monačtí hráči se vydali k trojici rozhodčích a stěžovali si na rasistické chování českých fanoušků. Od hrstky z nich jasně slyšeli opičí skřeky," napsal L'Equipe a připomněl, že na Letné nešlo o první, natož ojedinělý výlev rasistického chování. Už v prologu nejvyšší domácí soutěže se stal terčem rasistických urážek olomoucký legionář z Martiniku univerzál Florent Poulolo.

Tento exces nyní řeší tuzemská disciplinární komise a Spartě za něj hrozí trest.

Le Figaro zase připomněl jarní osmifinále Evropské ligy v Glasgowě, v jehož závěru slávistický stoper Ondřej Kúdela údajně slovně urazil finského legionáře ve službách Rangers Glena Kamaru. Kúdela dostal od disciplinární komise UEFA distanc na deset zápasů, který si stále ještě odpykává.

Deník Le Parisien připomněl slova trenéra Monaka Nico Kovače, že jeho tým vyhrál zápas a porazil rasismus. Citoval i obránce Rubena Aguliara. "Některé věci, které se staly, byly zejména pro mladé hráče obtížné. Ukázali tu nejlepší odpověď, a to na hřišti. O poločase jsme si k tomu všichni řekli svoje, včetně kouče. Byli jsme jednotní."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Monaka během přerušení hry zvažovali odchod do kabin, třetí zleva autor prvního gólu Aurélien Tchouaméni.

„Celá kauza bude mít nejspíš ještě dohru. Kromě pokuty od UEFA půjde zřejmě o zákaz vstupu fanoušků na stadion na další utkání evropských soutěží," domnívá se Le Figaro, že sankce ze strany vedení evropského fotbalu vůči Spartě budou tvrdé. Anglický sudí vše registroval, on to byl, kdo vyzval hlasatele, že v případě opakování rasistických urážek zápas předčasně ukončí.

Střetnutí se nakonec dohrálo, Monako v Praze vyhrálo 2:0, po skončení zápasu se ovšem rasistické urážky a opičí skřeky ozývaly z letenských tribun zase.

Ani to neuniklo pozornosti francouzských médií.

„Jakmile byl odpískán konec zápasu, fanoušci začali znovu," napsal Le Figaro a obvinil dokonce domácího kapitána Bořka Dočkala, že fanoušky v jejich chování ještě podpořil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michael Oliver a Bořek Dočkal ze Sparty Praha

„Nevypadal, že by byl v dobré náladě, dělal chyby, ztrácel míče, po šedesáti minutách ho trenér vystřídal. Během opičích skřeků ale přebral špatnou roli a viditelně přišel bránit příznivce svého týmu."

Pravdou sice je, že Dočkal jako jediný ze sparťanských hráčů ke kotli domácích fanoušků po závěrečném hvizdu zamířil, snažil se ale na diváky apelovat, aby podobného chování nechali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články