Hlavní obsah

Inter - Plzeň 4:0Zázrak se nekonal, Viktorka schytala v Lize mistrů další debakl

Aktualizováno

Fotbalisté Plzně v předposledním kole hlavní fáze Ligy mistrů prohráli na stadionu Interu Milán 0:4 a nebodovali ani v pátém utkání skupiny C, v které obsadí poslední čtvrté místo. Dva góly vstřelil Edin Džeko.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Fotbalisté Interu Milán se radují z branky

Článek
Fotogalerie

Domácí favority na San Siru poslal do vedení ve 35. minutě Henrik Mchitarjan, ještě do přestávky zvýšil Džeko, který se trefil i po změně stran. Čtvrtý gól vstřelil střídající Romelu Lukaku. Inter si po Bayernu Mnichov jako druhý tým z "céčka" zajistil postup do osmifinále. Obhájci českého titulu zakončí elitní soutěž příští úterý doma s Barcelonou, která skončí třetí.

Svěřenci trenéra Michala Bílka si tak na jaře evropské poháry nezahrají. Při předchozích účastech v Lize mistrů Plzeň v letech 2011, 2013 i 2018 pod koučem Pavlem Vrbou vždy vybojovala třetí příčku a kvalifikovala se do jarní fázi Evropské ligy.

"Další porážka proti obrovské kvalitě," řekl na tiskové konferenci Bílek. "Jsme rádi, že si Ligu mistrů můžeme zahrát i za cenu toho, že dostáváme takové příděly," doplnil bývalý reprezentační kouč.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Alessandro Bastoni v souboji s Erikem Jirkou

Plzeňští fotbalisté, kteří v září doma podlehli Interu 0:2, nastoupili v rozestavení 3-4-2-1 s Basseym v útoku, Jirkou na křídle a Tijanim v obraně. Na lavičce začali obránce Jemelka nebo útočník Chorý.

Hosté v úvodu nečekaně drželi s Interem krok. Do první nebezpečnější pozice se dostal až ve 20. minutě Martínez, ale z voleje přestřelil. Argentinský útočník tím však odstartoval velký domácí tlak.

Viktorii dvakrát podržel gólman Staněk proti pokusům Dimarca a dorážejícího Mchitarjana. Poté plzeňskou branku zblízka minul i bývalý teplický útočník Džeko.

Milánský tým odpor Západočechů zlomil ve 35. minutě. Bastoni nacentroval do šestnáctky a nepokrytý Mchitarjan umístěnou hlavičkou poprvé překonal Staňka.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Henrikh Mkhitaryan se raduje z úvodní branky utkání

Inter dál dominoval a ve 42. minutě přidal druhý gól. Po rychlé akci Dimarco předložil míč volnému Džekovi a ten snadno zakončil do prázdné branky.

"Bohužel jsme dvakrát nezachytili náběh soupeře, který se dostal do pokutového území a dal branky. Byla to škoda, protože do té doby jsme hráli slušně," řekl Bílek.

"Nerazzurri" měli blízko k třetímu zásahu krátce po pauze, kdy pohlednou akci zakončil Mchitarjan střelou do tyče. O chvíli později Martíneze v jasné šanci vychytal Staněk.

Drtivou převahu Interu korunoval v 66. minutě opět Džeko přesnou ranou k tyči. Bosenský reprezentant potvrdil, že se mu proti Plzni nebývale střelecky daří a dal Viktorii už 12. soutěžní gól v 10. utkání.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Francesco Acerbi a Fortune Bassey z Plzně v hlavičkovém souboji

Milánský tým pak trochu ubral. Přesto se musel dál činit Staněk, jenž vyrazil Dumfriesovu střelu. V 87. minutě se krátce po příchodu na hřiště prosadil i uzdravený kanonýr Lukaku. Od páté branky uchránil hosty Staněk dobrým zákrokem proti Correovi.

"Dnes bylo hodně práce, trochu mě mrzí čtvrtý gól. Šel jsem tam trochu zbytečně napřed a Lukakuovi to usnadnil," řekl Staněk.

Plzeň má po pěti kolech skóre 3:20 a je blízko vyrovnání negativního rekordu skupinové fáze Ligy mistrů. Ten drží Dinamo Záhřeb, které v ročníku 2011/12 skončilo s šesti porážkami a skóre 3:22.

"Skóre vypadá hrozivé, ale není to žádá hanba, že hrajeme Ligu mistrů. My jsme velmi spokojení s tím, že jsme se tam dostali z předkol, která pro nás byla nesmírně těžká," dodal Bílek.

Utkání 5. kola fotbalové Ligy mistrů:
Skupina C:
Inter Milán - Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)
Branky: 42. a 66. Džeko, 35. Mchitarjan, 87. Lukaku. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Nyberg (všichni Švéd.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Mosquera, Pernica (oba Plzeň).
Inter: Onana - Škriniar, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Calhanoglu (71. Asllani), Mchitarjan (83. Gagliardini), Dimarco (77. Gosens) - Martínez (83. Lukaku), Džeko (71. Correa). Trenér: Farris.
Plzeň: Staněk - Hejda, Pernica, Tijani (51. Jemelka) - Havel, Bucha, Kalvach (70. Ndiaye), Mosquera - Vlkanova (84. Pilař), Jirka (46. Holík) - Bassey (46. Chorý). Trenér: Bílek.

Reklama