Hlavní obsah

Češi neměli šanci, byli jsme na ně moc dobří, tvrdí trenér Portugalců

Trenér Fernando Santos si pochvaloval, že portugalští fotbalisté zahráli v sobotním předposledním utkání skupiny A2 Ligy národů v Praze tak dobře, že českému celku nedovolili zopakovat výkony z předešlých červnových zápasů. Mrzelo ho, že kapitán Cristiano Ronaldo neskóroval, i tak ale podle něj odvedl pro tým dobrou práci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér portugalské fotbalové reprezentace Fernando Santos před utkáním s Českem.

Článek

"Obě mužstva chtěla vyhrát. První poločas měl z naší strany výbornou úroveň. Trošku jsme změnili taktiku oproti minulým zápasům. Česko má kvalitní tým, ale my jsme ho dnes dokázali zastavit. Nepodařilo se jim hrát tak jako v předešlých zápasech, protože jsme na ně byli perfektně připraveni. Příliš jsme jim nedovolili, což se podepsalo na výsledku. Hráli jsme příliš dobře na to, abychom dali českému týmu možnost uhrát lepší výsledek," řekl na tiskové konferenci Santos.

Za jeden z klíčových okamžiků považoval neproměněnou penaltu Patrika Schicka v nastavení první půle, kdy Portugalci vedli 2:0. "Když jsme dali gól na 2:0, český tým vzápětí nedal penaltu. Soupeř znervózněl, my jsme se naopak ještě víc uklidnili a potom hráli úplně v pohodě. Snažili jsme se v druhém poločase pokračovat v našem výkonu a kontrolovat hru. Po třetím gólu už bylo jasno, nedali jsme Čechům moc šancí, aby něco ukázali," prohlásil Santos.

Ronaldo ani v Praze nezlomil své trápení z úvodu sezony, v níž dal zatím jediný gól. Sedmatřicetiletý nejlepší střelec historie národních týmů v první půli ve velké šanci netrefil míč, poté po ruce zavinil penaltu a jen mírnou náplastí pro něj byla asistence u čtvrté branky.

"Měl šance, bohužel je neproměnil. Sami jste viděli, že jednu zahodil, potom zakopl. Z pohledu skórování to prostě nebyl jeho den. Ale předvádí velké výkony i tak. Je platný pro tým, je potřeba, aby ho hráči cítili na hřišti. I když nedá gól, odvádí velkou práci. Samozřejmě celý národ chceme od Ronalda gól, ale důležité je hlavně to, abychom vyhráli," řekl Santos.

Jeho svěřenci se díky nečekané porážce Španělska se Švýcarskem posunuli na první místo ve skupině a k postupu do Final Four jim v úterý doma stačí v souboji pyrenejských gigantů uhrát bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Portugalska Fernando Santos a portugalský obránce Diogo Dalot během zápasu s českou reprezentací.

"Absolutně nic to nemění. Obě mužstva budou chtít vyhrát, půjde o velké derby. Nikdo se nedívá na to, jestli v předchozím zápase vyhrál, nebo prohrál," doplnil sedmašedesátiletý trenér.

Premiérové dvě branky v reprezentačním "áčku" si v sobotním duelu připsal portugalský pravý bek Diogo Dalot. "Je to neskutečný pocit. Ale nejdůležitější je, jak jsme hráli. Výborně jsme začali, drželi jsme míč a dávali góly. Od každého z nás to byl fantastický zápas," pochvaloval si obránce Manchesteru United.

Reklama