Hlavní obsah

Covid zase udeřil! Kouč Šilhavý čeká s devíti hráči v Izraeli. Devět dalších za ním z Kypru ještě poletí

Aktualizováno

Velká komplikace pro českou fotbalovou reprezentaci před nedělním utkáním Ligy národů v Izraeli! Covid zase udeřil. A s ještě větší intenzitou než při zářijovém srazu národního týmu. Páteční testy na koronavirus totiž odhalily tři pozitivní a 16 neprůkazných případů. Tým přitom zůstal po středeční přípravě proti Kypru v Larnace, kde také absolvoval testování, jemuž se bude muset mužstvo podrobit znovu.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Vladimír Darida střílí z penalty vítězný gól českého týmu v přípravném utkání proti Kypru.

Článek

Již před cestou na Kypr se objevil koronavirus u jednoho hráče Plzně, který přišel do styku i se svými klubovými spoluhráči, a tak trio Kalvach, Kopic, Ondrášek muselo reprezentaci opustit.

V Larnace udeřil koronavirus znovu. Před nedělním utkáním Ligy národů, které má sehrát česká reprezentace proti domácímu týmu Izraele v Haifě, podstoupila celá výprava na Kypru další sérii těstů na covid-19.

"Výsledky, které jsme obdrželi až v časných sobotních hodinách kyperského času, odhalily tři pozitivní případy na covid-19 a dalších 16 neprůkazných případů v celém týmu. Ti tři jsou hráči. Pozitivně testované osoby byly umístěny do izolace a jsou v karanténě. Jsou v tuto chvíli bez příznaků," oznámil Michal Jurman, tiskový mluvčí FAČR.

"Na základě 16 neprůkazných výsledků dochází od sobotních ranních hodin v Larnace k přetestování této skupiny. Čekáme na výsledky a FAČR podniká všechny kroky k tomu, aby utkání v Izraeli bylo v neděli odehráno v původním termínu a čase," dodal mluvčí. Výsledky kontrolních testů by měly být známy během odpoledne.

Před polednem přišla další upřesňující zpráva. „Negativně testované osoby, mezi kterými je kromě členů realizačního týmu v čele s trenérem Šilhavým také devět hráčů, se přesouvají podle původního plánu do Izraele. Po letecké trase Praha-Izrael bude kádr následně doplněn o dodatečně povolané hráče z české nejvyšší soutěže. Snahou FAČR je dopravit hráče, kteří doplní původní tým, do dějiště nadcházejícího utkání během nedělního rána," zvěstoval Jurman.

V podvečer dorazila z Larnaky přece jen optimističtější informace.

„Čtrnáct osob, z toho deset hráčů, bylo po sobotním druhém testu negativních a jsou k dispozici pro potřeby reprezentačního szazu," potvrdil z Kypru Michal Jurman. „U tří pozitivně testovaných osob byl během druhých testů opětovně potvrzen pozitivní výsledek, u dvou dalších byl výsledek znovu neprůkazný."

Šilhavý s kolegy zůstali kompletní

Jistou úlevou je, že nároďák tentokrát nemusí shánět nového kouče.

„Do Izraele odletělo trenérské vedení, jehož testy byly na Kypru negativní, v kompletním složení, tedy v čele s Jaroslavem Šilhavým. Trenér je tak se svými kolegy připraven vést národní tým v nedělním utkání proti Izraeli," ujišťuje Jurman.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Trenér Jaroslav Šilhavý před zápasem na Slovensku.

Kouč se společně s některými z členů svého realizačního týmu vydal do Izraele, kde bude čeká na další hráče.

"Vybere devět z deseti, kteří jsou v tuto chvíli na Kypru a které jsme schopni přesunout v neděli ráno do Izraele. K dispozici tak bude mít osmnáct negativně testovaných hráčů," vzkázal mluvčí fotbalové asociace, jak bude přesun probíhat a kolik fotbalistů bude mít Šilhavý nakonec k zápasu v Haifě k dispozici.

V židovském státě panují kvůli zhoršené epidemiologické situaci přísná koronavirová opatření a dokonce celostátní uzávěra. Česká výprava dostala před říjnovým srazem povolení přicestovat díky výjimce pro profesionální sport. Nedělní zápas má v Haifě výkop ve 20:45. V říjnovém termínu ještě reprezentanti odehrají ve středu utkání ve Skotsku, kam se má mužstvo přesunout z Izraele.

Ani zpřísněná opatření nepomohla

Český celek měl s koronavirem podobné problémy už před měsícem. Kvůli dvěma pozitivním testům u členů realizačního týmu muselo mužstvo v září po výhře 3:1 na Slovensku v úvodním duelu Ligy národů do izolace a k následnému utkání doma se Skotskem FAČR narychlo poskládala nový výběr výhradně z hráčů české ligy. Improvizovaná reprezentace smolně prohrála 1:2.

FAČR kvůli zářijovým problémům ještě zpřísnila opatření proti šíření nemoci. Do výsledků pondělních prvních testů v Praze byli jednotliví členové mužstva izolováni na hotelových pokojích a celý realizační tým podstoupil ještě jedno kolo odběrů navíc už minulý pátek. FAČR připravila v souvislosti s pandemií vlastní manuál a pro hráče ze zahraničí speciální hráčskou kartu. Zároveň poskytla detailní informace všem klubům, které dodaly hráče. Všichni členové reprezentace jsou během srazu izolováni od ostatních osob.

Reklama

Související témata: