Hlavní obsah

Historický debakl Anglie! Southgate ven? Blbá otázka, hájí kapitán Kane trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdý Albion utržil debakl, jaký jen těžko rozdýchává. Fotbalisté Maďarska v úterý i podruhé porazili v Lize národů Anglii a po senzačním vítězství 4:0 na stadionu Wolverhamptonu se posunuli do čela skupiny A3. Dvěma góly se blýskl záložník Roland Sallai. Albion prohrál domácí zápas o čtyři branky bez vstřeleného gólu poprvé v historii.

Foto: Toby Melville, Reuters

Kapitán Angličanů Harry Kane během školení od Maďarů.

Článek
Fotogalerie

Maďaři před deseti dny porazili Anglii poprvé od roku 1962 a nyní stejný kousek zopakovali dokonce na soupeřově hřišti.

„Zvolili jsme trochu omlazenou sestavu, a když se začal zápas vyvíjet v náš neprospěch, bylo to znát. Odpovědnost beru plně na sebe, nenašel jsem správný balanc mezi novými a zkušenými hráči. Ukázalo se, že jsme nebyli dost silní," nehledá výmluvy trenér Gareth Southgate.

Kritici si na něm ovšem smlsnou. Kapitán Harry Kane musel hned po zápase pro BBC Radio 5 Live odpovídat na otázku, jaká je teď koučova budoucnost. Diváci trenéra vypískali.

„To přece není otázka, na kterou bych měl odpovídat. Nezapomínejme, co jsme dokázali. Gareth byl klíčovou součástí přeměny tohoto anglického týmu na jeden z nejúspěšnějších týmů, jaké jsme za posledních 50 let měli," poukazuje Kane.

Frustraci fanoušků chápe. Anglie prohrála doma čtyřbrankovým rozdílem poprvé od duelu se Skotskem v roce 1928 (1:5), bez vstřeleného gólu poprvé v historii.

„Jsme samozřejmě zklamaní, ale není důvod k panice. Je to naše první vysoká porážka za hodně dlouhou dobu. Musíme zvednout hlavy a pokračovat v přípravě na mistrovství světa. Ne každý zápas vyjde podle našich představ," míní kapitán.

Anglie loni až na penalty prohrála finále odloženého EURO s Itálií, která v úterý pro změnu utrpěla debakl 2:5 v Německu. Zatímco Italové však mají ve skupině A3 aspoň pět bodů a jsou třetí, poslední Angličané zatím jen dvakrát remizovali a reálně jim hrozí sestup o divizi níž.

„Noc zklamání, hlavně pro fanoušky. První poločas jsme si vytvořili dost šancí, abychom skórovali, ale úvodní sraz Ligy národů nás prostě nezastihl ve formě. Fotbal každou chvíli přináší překvapení, musíme se podívat na celkový obrázek," krčí Kane rameny.

Kapitán radí na debakl rychle zapomenout.

„Není čas na paniku, musíme se zvednout a v září se vrátit silnější. Je to naše první velká porážka po dlouhé době. Musíme se připravit na velké mistrovství světa a poučit se," poukazuje na letošní šampionát v Kataru.

„Loni jsme na EURO hráli naše první finále za 60 let, byli jsme také v semifinále na mistrovství světa. Srovnejte si to s tím, kde jsme byli za posledních 50 let... Chápu frustraci fanoušků, ale podstatné je, abychom uspěli na mistrovství světa," zdůrazňuje Kane, jak řada evropských gigantů k Lize národů ve sporném termínu po sezoně přistoupila.

Povede trenér Gareth Southgate Anglii i na MS v Kataru?
ano
74,4 %
ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 1263 čtenářů.

Reklama

Související témata: