Hlavní obsah

Můj kámoš rekordman. Vaclík se těší na Sommera, zachránit se může jen jeden

Babí léto na severu Švýcarska nečekejte. Jen vítr, déšť. A na úterý, kdy čeká českou reprezentaci domácí výběr, předpověď pouhých šest stupňů nad nulou. Fotbalisté se budou muset v závěrečné bitvě o udržení v elitní divizi Ligy národů zahřát především vlastním výkonem. „Počasí v St. Gallenu? Přišlo mi, že to bylo město, kde byla zima nejdřív z celého Švýcarska,“ usmívá se brankář Tomáš Vaclík.

Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák, říká o svém konkurentovi na post brankářské jedničky Tomáš VaclíkVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

St. Gallen (od našeho zpravodaje) - Vrátil se do země, kde prožil zásadní část kariéry. Čtyři roky chytal za Basilej a získal s ní tři ligové tituly. Spoluhráčům může ve Švýcarsku dělat zdatného průvodce. Úterní zápas je pro něj speciální.

„Do Švýcarska jsem se hrozně těšil. Od té doby, co jsem přestoupil, jsem tady byl podle mě jen dvakrát. Paradoxně necelý měsíc, co jsem přestoupil, jsme hráli se Sevillou v Curychu přípravný zápas proti Benfice Lisabon. A pak ještě, když měl Suchoš (Marek Suchý) rozlučku v Basileji," vybavuje si Tomáš Vaclík.

Reprezentační gólman působil v Basileji v letech 2014 až 2018, poté zamířil do Sevilly. Nyní chytá za Olympiakos Pireus.

V týmu švýcarského soupeře má několik bývalých spoluhráčů.

„Pár kluků mi psalo, třeba taky Davide Callá, který se mnou hrál a teď je asistentem trenéra v Basileji. Říkal, že se na zápas přijede podívat a že by se možná stavil i na hotelu pokecat. Od té doby jsme se totiž neviděli. Těším se."

Výsledek mluví jasně. Nehráli jsme vůbec dobře, dělali jsme hodně chyb, litují čeští fotbalistéVideo: Sport.cz

Vítané pro něj bude také setkání se švýcarskou jedničkou Yannem Sommerem. Vaclík ho střídal v Basileji, Tomášův třiatřicetiletý vrstevník od té doby působí v německém Mönchengladbachu. Zrovna nedávno zazářil, v Mnichově proti Bayernu si připsal při remíze 1:1 rekordních 19 zákroků.

„Teď mu to lepí, chytá fantasticky. Začátek sezony ho zastihl ve skvělé formě. Zápas proti Bayernu, v němž vytvořil rekord bundesligy v počtu zásahů na jedno utkání, se gólmanovi povede jednou za kariéru. Všechno lítá blízko, rozhodnutí jsou správná. Byl v takovém laufu, že kdyby se hrálo dalších třeba 30 nebo 40 minut, další gól by stejně nedostal," vyzdvihuje Vaclík.

„I na něj se těším. Střídali jsme se v Basileji, od té doby jsme v průběžném kontaktu, víme o sobě."

Lukáš Provod se vrací do reprezentace. Naposledy za ní nastoupil před rokem a půlVideo: Sport.cz, FAČR

Sommer perlil také v sobotu v Zaragoze, kde Švýcaři senzačně zvítězili 2:1 a posadili český tým na dno tabulky skupiny A2. Národní tým tak k odvrácení sestupu musí v St. Gallenu zvítězit.

„Upřímně řečeno jsem nečekal, že jsou Španělé schopni doma prohrát se Švýcarskem. Změnilo se tak úplně celé rozpoložení v tabulce. Vypadalo to, že nám bude stačit bod. Teď tady budeme muset vyhrát. Švýcaři budou určitě v dobré náladě," kaboní se Vaclík.

Na stadionu v St. Gallenu pro necelých 20 tisíc diváků očekává vynikající atmosféru.

„Basilej využívají Švýcaři na největší zápasy typu Itálie, Anglie, Španělska, St. Gallen mají na utkání s ne úplně top mužstvy. Fanoušci národní tým hodně podporují. Reprezentace postoupila na mistrovství světa, bude to poslední zápas v Lize národů, navíc jde o všechno. Jsem si stoprocentně jistý, že nás tady čeká skvělá atmosféra. Myslím, že je to podobné jako Eden. Kapacita necelých 20 tisíc, stadion pěkný, moderní," avizuje Vaclík spoluhráčům.

Zachrání se čeští fotbalisté v elitní skupině Ligy národů?
ano
16,3 %
ne
83,7 %
Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Reklama