Hlavní obsah

Od zabijáků z Anglie až po San Marino. Kdo jsou vítězové a poražení Ligy národů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní část třetího vydání fotbalové Ligy národů je od úterního večera minulostí. O pádu českého týmu už bylo napsáno mnoho, za pozornost však stojí i dění v dalších skupinách. Kdo je poražený uplynulého ročníku, kdo vítězem a jaké další zajímavosti soutěž přinesla?

Foto: Reuters

Srbský kanonýr Aleksandar Mitrovič slaví trefu v Lize národů na půdě Norska.

Článek
Fotogalerie

Snajpři z Anglie zářili i mimo kluby

Oba střelecky září v anglické Premier League, pohodu si přenesli i do Ligy národů. Nor Erling Haaland z Manchesteru City a Srb Aleksandar Mitrovič z Fulhamu si díky šesti trefám rozdělí pomyslnou korunu pro nejlepšího kanonýra celé soutěžě. Při detailnějším pohledu by pak měl navrch díky jedné asistenci Haaland.

Pikantní byl zejména jejich vzájemný souboj v posledním hracím dni. Nehrálo se jen o individuální výkony, ale hlavně o postup mezi elitu. A šťastnější byl nakonec Mitrovič, Srbové i díky gólu svého nejlepšího útočníka vyhráli v Oslu 2:0.

Foto: Reuters

Norský útočník Erling Haaland se v duelu Ligy národů proti Srbsku gólově neprosadil a jeho tým prohrál doma 0:2.

Nečekané trápení gigantů

Anglie je posledním finalistou mistrovství Evropy, Francie obhajuje titul mistrů světa i vítězství v Lize národů. Favorizované země se však trápily více, než se čekalo.

Zatímco Francouzi uhájili přítomnost mezi nejlepšími o bod před Rakouskem, Albion po matných výkonech padá o patro níž do druhé divize. Nic na tom nezměnila ani závěrečná remízová přestřelka 3:3 s Německem.

Ze zelenáčů obstáli jen Maďaři

Nováčky v papírově nejsilnější části byli fotbalisté Maďarska, Rakouska, Česka a Walesu. Ale jen prvně jmenovaní se dokázali udržet, dokonce ve skupině s Itálií, Německem a Anglií sahali až do posledního zápasu po postupu na finálový turnaj.

Ostatní „zelenáči" možná nasbírali zkušenosti, ale další soupeření s evropskou špičkou, stejně jako Anglie, si budou muset znovu vybojovat. Mezi elitou je naopak nahradí kromě zmíněného Srbska také Skotsko, Izrael a Bosna a Hercegovina.

Chorvati poprvé o titul i nový vítěz

Pouze pro vítěze základních skupin elitní části ještě soutěž nekončí. Nejlepší čtyři celky Ligy národů čeká ještě play-off, které se uskuteční v červnu 2023 v Nizozemsku. O titul se utkají Španělé, Italové, Chorvati a domácí fotbalisté.

Jediní Chorvati zažijí atmosféru závěrečného turnaje vůbec poprvé. Nizozemci byli v prvním ročníku stříbrní, stejně jako Španělé ve druhém vydání. Italové mají bronz ze druhé sezony. Jisté také je, že po triumfech Portugalska a Francie bude znám nový celkový vítěz.

Stále impotentní San Marino

Také kvalitativně nejslabší výběry píší své příběhy. To, že San Marino nezískalo v konkurenci Malty a Estonska jediný bod, zas takovým překvapením není. Poslednímu týmu žebříčku FIFA se však nepovedlo ani skórovat. Stejně jako v prvním i druhém ročníku Ligy národů.

Statistika mimo stále ještě novou soutěž také není zrovna přívětivá. San Marino dokázalo skórovat naposledy v březnovém přátelském utkání proti Litvě (1:2), předtím se trefilo v září 2021 během kvalifikace o mistrovství světa v duelu s Polskem (1:7). Na vítězství čeká jedna z nejmenších zemí na světě, za kterou nastupují převážně amatéři, od roku 2004. Dlouhých 125 zápasů. Podle příznivců na Twitteru má ale národní tým za sebou úspěšný rok.

Reklama