Hlavní obsah

Šilhavý píše analýzu k Lize národů, důvěru však má. Chtěl jsem zamezit spekulacím, zdůrazňuje Fousek

Aktualizováno

Nezdar při konfrontaci s evropskou špičkou kouče o místo nepřipravil. Výkonný výbor FAČR se zabýval vystoupením reprezentace v Lize národů. Trenér Jaroslav Šilhavý má i po sestupu do druhé divize důvěru, do příštího zasedání zpracuje analýzu. „Objevily se spekulace, jestli budeme odvolávat trenéra, nebo nebudeme. Jen zopakuji, že jsme s ním vcelku nedávno prodloužili smlouvu na celý kvalifikační cyklus příštího mistrovství Evropy, kde je jasným cílem postup na šampionát. Výsledek v Lize národů na tom nic nemění,“ ujišťuje Petr Fousek, první muž českého fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek a trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

Článek

Předseda FAČR hned druhý den po závěrečném utkání ve Švýcarsku oznámil, že trenér Jaroslav Šilhavý má nadále důvěru. Stejné stanovisko zaujal výkonný výbor na svém čtvrtečním zasedání.

„Nehlasovali jsme o tom. Trenér má platnou smlouvu uzavřenou před několika měsíci. Zabývali jsme se tím zcela poklidně, vysvětlil jsem, proč jsem tak vystoupil. Objevila se celá řad nepravd. Chtěli jsme samozřejmě v Lize národů setrvat ve skupině A. Trenér je přizván na příště, budeme o tom debatovat," říká Petr Fousek.

Nebudeme hráče chválit, ví Jaroslav Šilhavý. Individuální chyby, nedisciplinovanost...Video: Sport.cz

Kritici mu vyčítají, že Šilhavého podpořil bez předchozí debaty se sportovní radou.

„Bylo nutné hned zamezit spekulacím, jestli budeme trenéra dál podporovat. Má smlouvu, řekli jsme, že hlavní je postup na ME. Tím neříkám, že nás těší sestup. Hodnocení Ligy národů se nikdo nevyhýbá, musí nastat, ale dlouhodobě je vše nastaveno k postupu na ME," zdůrazňuje Fousek.

„S předsedou sportovní rady Vladimírem Šmicrem i technickým ředitelem Zdeňkem Psotkou jsem o vystoupení reprezentace mluvil. Budeme o ni diskutovat i s nově složenou sportovní radou, v níž jsou dva noví členové," dodává předseda FAČR.

Česká fotbalová reprezentace má nové dresy. Jak se vám líbí?Video: Sport.cz

Objevily se také spekulace, že by mohlo dojít k rozšíření realizačního týmu reprezentace. „O tom bych teď vůbec nespekuloval. Uvidíme, jak bude vypadat listopadové hodnocení," odmítá Fousek.

Sportovní radu nástupem do nové funkce opustil právě Psotka, Antonín Barák starší na členství v ní rezignoval. „Pokud vím, tak ze zdravotních a pracovních důvodů," upřesňuje Fousek.

Nahradí je trenér Verner Lička a činovnice ženského fotbalu Hana Výmolová.

Výkonný výbor mimo jiné schválil návrh komise rozhodčích pro mezinárodní listinu. Jako hlavní sudí na ní figurují Ondřej Berka, Tomáš Klíma, Jan Machálek, Jan Petřík, Dominik Starý a Marek Radina.

Reklama