Hlavní obsah

Šéf fotbalu Fousek: Šilhavý má naši důvěru a podporu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cíl fotbalové reprezentace, udržet se v elitní skupině Ligy národů, se naplnit nepodařilo. O sestupu definitivně rozhodla úterní prohra 1:2 na půdě Švýcarska. Bezprostředně po duelu v St. Gallenu se na fanouškovských fórech rozběhla diskuze, jestli pád do Ligy národů B nezlomí kouči Šilhavému vaz. Realita? Šilhavý povede národní tým dál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Portugalskem.

Článek

„Trenér Jaroslav Šilhavý a celý realizační tým má důvěru a podporu," citoval web fotbal.cz předsedu Fotbalové asociace České republiky Petra Fouska, který hodnotil podzimní reprezentační blok.

„Samozřejmě, nejsem spokojený s tím, že tým klesl do úrovně B Ligy národů, tam však sestoupila i jiná věhlasná mužstva v čele s Anglií. To jen potvrzuje náročnost nejvyšší úrovně. Sestup je také zapotřebí hodnotit v kontextu toho, že jsme nastupovali proti Portugalsku, Španělsku a Švýcarsku. Všechna tato mužstva jsou účastníky letošního mistrovství světa v Kataru. Předsedové všech těchto asociací mi vyjadřovali při vzájemných zápasech respekt k českému fotbalu," podotkl Fousek, podle kterého šlo pro české hráče o mimořádnou možnost sbírat zkušenosti, které se jim budou hodit v následujících letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy Ligy národů.

Jediné, co ho skutečně mrzí, je výkon a výsledek v domácím zápase proti Portugalsku (0:4). „V ostatních utkáních jsme ukázali, že tým je konkurenceschopný i proti věhlasnějším soupeřům. Zároveň jsme poznali, že skupina A nabídne českému fanouškovi atraktivní zápasy se špičkovými týmy, které jsou zajímavé také pro asociaci, a pevně věřím, že do Ligy národů A se v dalším ročníku Ligy národů zase vrátíme," prohlásil Fousek.

Reprezentace má nyní před sebou los kvalifikace o EURO 2024 (9. října ve Frankfurtu), bude při něm zařazena do druhého výkonnostního koše. Přímo postoupí dva týmy z každé skupiny. „Naším jednoznačným cílem je postup na mistrovství Evropy do Německa," uvedl šéf FAČR, kterého významně potěšily postupy české jedenadvacítky na mistrovství Evropy 2023 a výběru do 19 let do elitní fáze kvalifikace o mistrovství Evropy 2023.

„Jedenadvacítka ukázala sílu i psychickou odolnost, když v základní skupině zaostala jen o tři body za favorizovanou Anglií a následně zvládla i zrádnou baráž s Islandem. Trenér Jan Suchopárek osvědčil důvěru, kterou jsme v něj oprávněně vložili," pochvaloval si Fousek.

Reklama