Hlavní obsah

Takového žolíka chcete v týmu! Španěly spasil veterán, který dává gól na zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 33 letech žije svůj fotbalový sen. Španělský útočník Joselu ještě začátkem roku snad ani nedoufal, že by mohl obléct dres seniorského národního týmu. Ve čtvrtek si ale připsal svůj třetí reprezentační start a stal se národním hrdinou. Gólem v 88. minutě rozhodl duel s Itálií (2:1) a poslal Španělsko do finále Ligy národů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Španěl Joselu poté, co vstřelil rozhodující gól semifinále Ligy národů.

Článek

„Míč ke mně tak trochu vypadl. Byl jsem ale přesvědčen, že to není ofsajd," popisoval Joselu situaci před rozhodující trefou. Balon se k němu dostal opravdu tak trochu náhodou, záložník Rodri totiž svou střelu otřel hned o dva obránce Itálie a Joselu najednou zůstal před bránou úplně sám.

V tu chvíli byl na trávníku jen čtyři minuty. „Museli jsme si věřit, že utkání dotáhneme do vítězného konce. Odehráli jsme skvělý zápas, ve druhém poločase jsme jasně dominovali," komentoval muž, který po duelu hraném v nizozemském Enschede slavil v objetí se svými dětmi i manželkou.

Slova chvály měl logicky také trenér Luis de la Fuente. „Je to skvělý hráč. Provedené změny byly fantastické, především díky přístupu a přesvědčení hráčů, že chtějí dosáhnout vytouženého cíle," pravil kouč. „Věřím v práci a víru. Takhle to funguje, žádná náhoda," dodal.

Joselu se znovu ukázal jako správný žolík. Svůj reprezentační debut si odbyl v březnu v kvalifikačním utkání na EURO 2024 proti Norsku, dva dny před svými 33. narozeninami. Výsledek? Na hřiště přišel v 81. minutě, stihl se dvakrát prosadit a pečetil výhru 3:0. Následně proti Skotsku dostal důvěru v základní sestavě, to se však neprosadil. Proti Itálii opět ano a v národním týmu má tedy úchvatnou bilanci tří zápasů, necelých 90 odehraných minut a tří gólů.

Útočník barcelonského Espanyolu se v březnu do reprezentačního výběru dostal v momentě, kdy se pral o post nejlepšího kanonýra La Ligy. Nakonec zaznamenal šestnáct tref a v tabulce střelců nejvyšší domácí soutěže skončil třetí za elitními snajpry Karimem Benzemou z Realu Madrid a Robertem Lewandowským z mistrovské Barcelony.

Španělé ale také hledali nováčky po nepodařeném mistrovství světa v Kataru. Teď mají na dosah první velkou trofej od zlata ze světového šampionátu v roce 2010 a triumfu na Euru 2012. „Nikdy jsme o sobě nepochybovali. Chce to čas a věci se budou zlepšovat. Byli přesvědčeni, že dříve nebo později něco takového přijde. Kluci udělali vše, co jsme po nich chtěli. Zápas s Itálií byl skvělou podívanou," hlásí de la Fuente před nedělním finále Ligy národů proti Chorvatsku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články