Hlavní obsah

Můžu vidět váš pas? Nestárnoucí režisér Modrič uchvátil i novináře a trenéra soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu sice sedmatřicet, na trávníku však svými nápady a pohybem stále vyčnívá. Naposledy středopolař Luka Modrič zářil v semifinále play off Ligy národů proti domácímu Nizozemsku. „I když je to hráč soupeře, nemůžu si pomoct, ale jeho výkon se mi nesmírně líbil," překvapil i přes prohru 2:4 po prodloužení kouč Oranjes Ronald Koeman.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Luka Modrič se raduje z proměněné panalty a vítězství 4:2 v semifinále Ligy národů nad Nizozemskem.

Článek

Už dlouho se spekuluje, že Modrič po této sezoně ukončí reprezentační kariéru. Z mistrovství světa má s Chorvaty stříbro a bronz, velká trofej mu ale z mezinárodní scény chybí. Možná poslední šancí je právě Liga národů, kde může záložník Realu Madrid dopsat svůj jedinečný příběh v šachovnicovém dresu.

Proti Nizozemsku převzal hlavně od druhé půle otěže utkání. Nápaditými přihrávkami zásoboval spoluhráče. U vítězného gólu Bruna Petkoviče si připsal asistenci, triumf 4:2 pak sám pečetil z penalty ve 116. minutě.

Modričovi se dokonce klaněli i nizozemští novináři. „Mohu zkontrolovat váš pas? Protože je neuvěřitelné, že je vám 37 let a hrajete s takovou energií téměř celých 120 minut," zeptal se reportér televize NOS. „Můžu vám ho dát po rozhovoru. Ano, můj pas ukazuje, kolik mi je. Fotbal prostě miluju. Také fanoušci jsou moje hnací síla, dávají mi tolik lásky a respektu," prohlásil úsměvem od ucha k uchu Modrič.

Po konci utkání mu poblahopřál také Koeman. „Řekl jsem mu, že předvedl skvělý výkon. Zasloužíte si velký potlesk, pokud je vám 37 let a hrajete tak dobře," prozradil nizozemský trenér, co pravil do ucha chorvatské hvězdě. Modrič byl rovněž vyhlášen hvězdou duelu. „Podal fantastický výkon, je skutečným lídrem týmu, řídil rytmus hry. Jeho fotbalová inteligence je neuvěřitelná," vysvětlil panel technických pozorovatelů UEFA svou volbu.

Ve finále Ligy národů čeká na Chorvaty vítěz čtvrtečního duelu mezi Španělskem a Itálií. Už jen samotný postup je prý úspěchem. „Vítězství se zapíše do historie. Je to triumf pro celý národ, porazili jsme Nizozemsko před jeho vlastními fanoušky. Máme další medaili. Je to neskutečné, ale zasloužíme si to," jásal trenér Zlatko Dalič.

Nedělní utkání o zlato opravdu může být pro Modriče posledním v jeho reprezentační kariéře. Otázkou také je, kolik měsíců či utkání ho čeká na klubové úrovni v Realu Madrid. V končící sezoně odehrál celkem 52 zápasů a nasbíral více než 3 100 minut, sám ale občas přiznává, že věk ho začíná dohánět.

V Realu navíc postupně obnovují veleúspěšný, ale už stárnoucí střed pole. Casemiro odešel do Manchesteru United a kolem pozic Modriče a Toniho Kroose je stále rušněji. Navíc, když se Bílému baletu upsal talentovaný anglický mladík Jude Bellingham, a to v přepočtu možná až za tři miliardy korun. Budoucnost v Realu bude patřit i Aurélienu Tchouaménimu, Federicu Valverdemu nebo Eduardu Camavingovi. Před Modričem však teď stojí nedělní výzva v barvách Chorvatska.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Fotbalisté Chorvatska zdolali 4:2 po prodloužení Nizozemsko a poprvé postoupili do finále Ligy národů. Na snímku slaví čtvrtou trefu vítězů Luka Modrič.

Reklama