Hlavní obsah

Trápící se kanonýři. Schick i Ronaldo vyšli v Edenu naprázdno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba věřili, že vystoupením v dresu jejich zemí letošní bídu v zakončení prolomí. Střelecký prach obou ale i po utkání Česka s Portugalskem (0:4) zůstal značně zvlhlý. V létě před rokem přitom společně opanovali žebříček nejlepších střelců evropského šampionátu a gólovými příděly dlouhodobě táhnou své národní týmy, Cristiano Ronaldo je dokonce se 117 brankami nejlepším reprezentačním kanonýrem historie kopané. Ani on, ani Patrik Schick se ale ve Fortuna Aréně na gólovou notu nenaladili. Spokojenější díky drtivé výhře odcházel pochopitelně Portugalec, i ten ale, stejně jako český snajpr, který dokonce zahodil i pokutový kop v nastavení prvního dějství, svůj střelecký apetit v současném ročníku zatím marně hledá.

Byl jsem moc v záklonu, dal do toho hodně síly, říká o zahozené penaltě Patrik SchickVideo: Sport.cz

 
Článek

Snaha by se Schickovi upřít rozhodně nedala. Celý zápas se pokoušel být aktivní a na hrotu dřel, co mu síly stačily, aby se vrátil na vlnu z minulé sezóny, kdy v dresu Leverkusenu terorizoval bundesligové defenzivy. Jednoduše mu ale nebylo přáno, jeho obvykle zabijácká zakončení míjela cíl a neproměnil ani zmíněnou příležitost z penaltového puntíku právě po ruce Ronalda. „Byl jsem rozhodnutý, že budu kopat doprostřed, bohužel jsem se ale moc zaklonil a dal do toho příliš síly. Nebylo to terénem ani ničím podobným," nehledal výmluvy útočník s desítkou na zádech, který tak promrhal jedinečnou možnost snížit těsně před poločasovým hvizdem na jednobrankový rozdíl.

Schick s hvězdným Ronaldem před počátkem druhého dějství dokonce i prohodil pár slov, která byla mířena právě na nepovedenou exekuci pokutového kopu. „Bavili jsme se jen o té penaltě, sám mi si všiml, že jsem byl v záklonu," podělil se český forvard, jenž si kromě největší domácí porážky v historii samostatného národního týmu odnesl i poranění v oblasti horní končetiny.

K němu došlo během po zdánlivě nevinném vzdušném souboji v šestnáctce Portugalců během první půle. „Rubén Neves mi po výskoku dopadl celou vahou na ruku, bylo to hodně bolestivé. Snad nedošlo k žádné zlomenině, ať jsem připraven na zápas proti Šývcarsku," doufal Schick, který ale nakonec vydržel na hřišti až do závěrečného hvizdu. V dresu se lvíčkem na prsou se, mimochodem, představil po více než roční pauze, způsobené zraněními.

Ani dosud neprobuzený kanonýr ve barvách hostí z Pyrenejského poloostrova ale nedohrál bez nutnosti ošetřování. Ještě za nerozhodného stavu totiž Ronaldo svedl nepříjemný duel s brankářem Tomášem Vaclíkem, po němž mu museli lékaři zastavovat krvácení z obličeje. „Myslím si, že jsem mu po odehrání míče dal dlaní do nosu. Hlavně doufám, že jsem mu ho nezlomil, krve bylo opravdu hodně. Navíc jsme oba dost nepříjemně dopadli na zem, tak jsem hlavně rád, že jsme byli schopni utkání dohrát do konce," těšilo Vaclíka, který se i po ukončení duelu ujišťoval, že pětinásobný držitel Zlatého míče je zdravotně v pořádku.

„Kromě rozhovoru na hřišti okamžitě po srážce jsem se stavil i později v kabině. Naštěstí sám Ronaldo říkal, že se mu nic vážného nestalo," vysvětlovala reprezentační gólmanské jednička, které se ale jinak pozitiva na zpackaném představení před domácími příznivci hledala těžko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cristiano Ronaldo z Portugalska během utkání Ligy národů s Českou republikou.

„Musíme si na sednout, podívat se na video a rozebrat si náš výkon. Jsem zklamaný z toho, že jsme se jako tým nedokázali ani zdaleka přiblížit tomu, čeho jsme schopni. Naše výkony na červnovém srazu byly daleko lepší, jsem si jistý, že máme daleko na víc," lamentoval Vaclík.

Jeho kolega z útočné linie nebyl ve svém hodnocení výkonu celého mužstva o nic shovívavější. „Hráli jsme zbytečně defenzivně, naše napadání bylo značně neefektivní a soupeři z něj vždycky snadno vyjeli. Čelili jsme světové extratřídě a rozdíl v kvalitě byl obrovský, Portugalci byli prostě daleko lepší než my," uzavřel upřímně Schick.

Reklama