Hlavní obsah

Vaclíkova motolice ho vyděsila, ale klíčový zákrok Koubek svedl

dos, zpSport.cz

Výjev věrně ilustrující všechny komplikace, které musela fotbalová reprezentace během bláznivého podzimu překonávat. Ke koronavirovým absencím a zraněním se v derby se Slováky přidala indispozice brankářské jedničky Tomáše Vaclíka. Klíčový zákrok utkání tak musel hned na začátku druhé půle předvést jeho náhradník. „Nebylo nad čím přemýšlet, šel jsem do zápasu rovnýma nohama. Samozřejmě nervózní, ale pomohl mi první a jediný zákrok,“ líčí Tomáš Koubek, jak zneškodněním Pekaríkovy tutovky pomohl k postupu do první divize Ligy národů.

Zpráva, že tam půjdu, mě trošku vyděsila. Nervozita byla, ale pomohl první zákrok, přiznal Tomáš Koubek Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Češi vedli a Slováky v Plzni přehrávali. Jenže Tomáši Vaclíkovi se koncem prvního poločasu udělalo nevolno. Měl mžitky před očima, a tak po přestávce mazal do branky jeho náhradník, který v sezoně za Augsburg neodchytal jediný soutěžní zápas.

„Samozřejmě jsem nepočítal, že nastoupím, i když teď mám víc zkušeností z lavičky, takže se snažím být neustále připravený. De facto jsem byl nachystaný, co se týká třeba věcí na sobě, ale zpráva o Tomášovi mě trošku vyděsila," netají Tomáš Koubek.

Rodák z Hradce Králové ovšem vynucený záskok zvládl a hned čtyři minuty po pauze zlikvidoval velkou šanci Petera Pekaríka.

Je neskutečné, že jsme dosáhli na postup po všech těch peripetiích, těší Jaroslava ŠilhavéhoVideo: Sport.cz, FAČR

„Jsem rád, že jsem pomohl. Pak jsme dali druhý gól, což také hodně pomohlo mně i celému týmu. Uklidnili jsme se. I když si myslím, že jsme zápas mohli dohrát lépe a s větším klidem," poukazuje osmadvacetiletý brankář.

Po očku koukal na lavičku

Za reprezentaci chytal poprvé od říjnové přípravy na Kypru. Češi porazili Slováky počtvrté za sebou (2:0) a díky vítězství Izraele nad dosud vedoucím Skotskem oslavili postup do elitní Ligy A.

S výbuchem euforie však museli chvíli počkat. Duel v Izraeli skončil až o chvíli později.

„Tušil jsem, že dva góly už nedostaneme, tak jsem po očku koukal na lavičku, co se tam děje, jaký je na ní ruch. Čekali jsme, až to odklikne a pípne výsledek. Povedlo se. Euforie utužuje partu, kterou tady máme," kvituje Koubek.

Dneska jsem chtěl dát gól. Z těch tří šancí tam spadla ta největší šmudla, říká Zdeněk OndrášekVideo: Sport.cz, FAČR

Šilhavého tým tak během posledních dvou kol smazal čtyřbodové manko na Skoty a uzmul jim postup.

„Oba závěrečné zápasy byly trošku nervózní. Pořád jsme živili naději na postup do první ligy. Skotové nám dali výsledek na Slovensku, který nám ještě pomohl v hlavě, že postup fakt můžeme zvládnout, že je blízko. Nakonec se povedl. Jsme rádi, že si vyzkoušíme další soupeře," těší se bývalý gólman Hradce Králové, Liberce, Sparty a Rennes.

Postup je další vzpruha

Konfrontace s evropskou elitou bude velkou zkouškou.

„Něco se tady buduje, jdeme postupnými kroky. Daří se nám plnit naše cíle. Postup je další vzpruha pro českou reprezentaci. Věříme, že nás zápasy s těžkými soupeři posunou a obohatí. Všichni chceme hrát proti nejlepším," ujišťuje.

Cítí, že za dva roky pod koučem Šilhavým se reprezentace zlepšila. „Jsem rád, jakým směrem se vydáváme, jakou aktivitu máme v zápasech a jak se prezentujeme. Věřím, že až nastoupíme proti těžkým soupeřům, třeba na EURO, tak to bude znát a dovolíme si víc. Kvalitní hráče na to máme a můžeme společně koukat vysoko," ujišťuje Koubek.

Reklama

Související témata: