Hlavní obsah

Věříme tomu, co děláme, uvedl kouč Anglie, která nevyhrává

S bilancí šesti soutěžních zápasů bez vítězství vyrazí angličtí fotbalisté v listopadu na mistrovství světa v Kataru. Nejhorší série národního týmu za víc než sto let však trenéra Garetha Southgatea neděsí, nemíní panikařit a hodlá se držet nastoupené cesty. Jeho svěřenci v pondělí po divokém průběhu remizovali v Lize národů 3:3 s Německem a sestoupili z elitní skupiny.

Foto: Carl Recine, Reuters

fotbalista Harry Maguire (vlevo) a trenér Anglie Gareth Southgate po domácí remíze s Německem.

Článek

"Všichni se učíme společně a musíme se držet toho, co děláme. Nechtěli jsme to dneska večer rozcupovat, udělat osm změn a všechno zahodit, protože věříme tomu, co děláme," řekl Southgate novinářům po utkání ve Wembley, v němž domácí otočili nepříznivý stav 0:2 na 3:2, ale v závěru je Kai Havertz svým druhým gólem připravil o vítězství.

"S těmi šancemi, co jsme měli, jsme měli vést, ale najednou to bylo 0:2 a pak je to těžké. Ale diváci se k nám neotočili zády a potom se to rozjelo, když jsme dali gól a vzpomněli si, jaký je to pocit," uvedl kouč, jehož tým vyšel v předchozích třech zápasech střelecky naprázdno. "Takže si toho můžeme odnést dost. Na konci jsme pak ale dostali ránu mezi oči a takhle to dopadlo."

Foto: Tony Obrien, Reuters

Harry Kane a David Raum v souboji o míč

Southgate prozradil, že po páteční porážce 0:1 s Itálií si hráči domluvili schůzku, aby probrali věci, které nefungují. Vidí to jako dobré znamení. "Nejlepší týmy potřebují vynikající lídry z řad trenérů, ale také potřebují zdravé jádro hráčů, kteří to vedou," uvedl.

Nepříznivá anglická série není podle něj ničím výjimečným. Southgate poukázal na to, že Němci vyhráli z posledních zápasů pouze jednou. "Všichni před sebou mají stejnou výzvu a je to opravdu trochu podivné období, protože hodně týmů v tom trochu plave," prohlásil.

Sám čelí výtkám, že stále sází na obránce Harryho Maguirea, který přitom po nepřesvědčivých výkonech ztratil místo v základní sestavě Manchesteru United. Někteří fanoušci před výkopem pondělního zápasu při čtení Maguireova jména pískali.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Fotbalisté Anglie vzdávají hold zesnulé královně Alžbětě

"Vím, že se všichni se na Harryho soustředí, ale během těch dvou zápasů měl pár důležitých momentů. Myslím, že v těchto chvílích musíme naše nejlepší a nejzkušenější hráče podpořit, pokud to není tak, že je prakticky vyloučené je povolat," řekl Southgate.

Radost mohl mít z výkonu devatenáctiletého záložníka Judea Bellinghama a také útočníka Harryho Kanea, který z penalty otočil skóre na 3:2 a dal 51. gól v reprezentaci. Už jen dvě trefy ho dělí od anglického rekordmana Waynea Rooneyho, který dal 53 branek ve 120 zápasech. Kane dosáhl nynější bilance v 75 utkáních a na rekord bude útočit na šampionátu v Kataru.

Reklama