Hlavní obsah

Výhra, nebo sestup, volí reprezentace. Za Portugalsko jsme nikoho nekamenovali, ujišťuje Šilhavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinu A2 začali v červnu parádně, před posledním zápasem ovšem podle papírových předpokladů stojí nad propastí. Čeští fotbalisté budou večer ve Švýcarsku zachraňovat účast v elitní divizi Ligy národů. Na posledním místě tabulky ztrácejí na nadcházejícího soupeře dva body, k odvrácení sestupu tak potřebují zvítězit.

České fotbalisty čeká zápas o všechno. Bolístky jsou, největší u srdíčka, říká Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

St. Gallen (Od našich zpravodajů) - Výběr helvétského kříže reprezentanti porazili čtyřikrát po sobě, naposledy v červnu. Všechny ostatní ukazatele ovšem mluví pro domácího favorita. Především výsledky sobotního večera, v němž Švýcaři senzačně zvítězili 2:1 ve Španělsku, zatímco český výběr si v Edenu proti Portugalsku připsal rekordní domácí porážku 0:4...

„Pro nás bylo při hodnocení důležité, že hráči vnímali vše stejně jako my trenéři. Nebyl tam nikdo, kdo by si myslel, že hrál dobře. Pojmenovali jsme si chyby. Nikoho jsme nekamenovali. Neházeli jsme porážku na jednotlivce. Věřím, že pražský zápas napravíme," slíbil trenér Jaroslav Šilhavý před tréninkem na stadionu Kybunpark.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý před tréninkem v St. Gallenu.

„Byl to jeden zápas, byli jsme naštvaní. Není důvod být hned dole. Jeden zápas nás nesmí srazit," vyzývá obránce Vladimír Coufal. Společně s kolegou z obrany Davidem Zimou jsou posledními, kteří odehráli všech pět zápasů ve skupině od začátku do konce.

Po červnovém cyklu Ligy národů se zdálo, že národnímu týmu bude stačit k záchraně už jen jeden bod. V sobotu se ovšem tabulka výrazně změnila. Karty jsou rozdány jinak.

„Hlavně se změnilo, že musíme vyhrát. S tím jde člověk do každého utkání. Ale samozřejmě, kdyby věděl, že mu stačí třeba remíza, tak na to může podle vývoje skóre v závěru zápasu nějak reagovat. Pokusíme se o vítězství," přemítá Šilhavý.

Dělají to tady dobře, říká Vladimír Coufal o švýcarském fotbalu. I kvůli fanouškům se chceme udržet!Video: Sport.cz, FAČR

K dispozici by měl mít kouč i kanonýra Patrika Schicka, jemuž se soupeř v sobotu prošel kolíky po ruce a na pondělním tréninku ho zdobil bělostný obvaz.

„Má ruku bolavou, ale věřím, že ho to nebude omezovat a bude se na hřišti cítit komfortně. Chce nastoupit," ujišťuje Šilhavý.

Liga národů dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát se dvanáctka celků, které se nedostanou na ME 2024 do Německa z klasické kvalifikace, v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhodne i o složení výkonnostních košů pro los kvalifikace, který se uskuteční 9. října.

„Asi každému chutnají zápasy s extra třídou. I kvůli fanouškům bychom se chtěli udržet. Proti zápasu s Portugalskem se musíme zlepšit úplně ve všem," má jasno Coufal.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý v kroužku hráčů před tréninkem v St. Gallenu.

Šilhavý je zkušený, zažil už spoustu podobných bitev o všechno. Ve vzpomínkách se k nim ovšem nevrací. "Přiznám se, že takto to nemám postavené. Chceme samozřejmě vyhrát a setrvat v elitní společnosti, ale že bych vzpomínal na zápasy podobného druhu, ve kterých šlo o všechno, to ne," usmívá se kouč.

Výhry Švýcarů nad Portugalskem a Španělskem nadělaly jeho týmu vrásky. Doma budou ještě lepší než v Praze.

"Vypadalo to s nimi bledě po špatném startu do skupiny, ale předvedli skvělé výkony a mohli dát proti Portugalsku i Španělsku více gólů. Určitě silný soupeř, ale to neznamená, že se nepopereme o setrvání v elitní skupině. Moc slabin nemají. Mají na všech postech minimálně dva skvělé hráče. Předvedli, co doopravdy umějí, jsou velký favorit. Musíme ale hrát s nasazením a odvahou, zároveň nesmíme dělat chyby jako proti Portugalsku," apeluje Šilhavý před bitvou o všechno.

Reklama