Hlavní obsah

Mbappé nejdřív obral Messiho o rekord, pak mu další sám nabídl. Budeme ho potřebovat, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešlo o nic. Anebo snad přece mělo pro fotbalisty Paris Saint Germain loučení se základní skupinou Ligy mistrů nějaký význam navzdory tomu, že dopředu věděli, že Manchester City nepředstihnou a do osmifinále postoupí z druhé příčky? „Ale ano, Liga mistrů zůstává Ligou mistrů, i když není nic v sázce. Šlo nám o diváky, které jsme chtěli potěšit naším fotbalem,“ připomněl hrdina úterního večera v pařížském Parku princů Kylian Mbappé. Mimochodem, nový rekordman Champions League.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Kanonýr PSG Kylian Mbappé oslavuje svůj gól v utkání Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Dal totiž Bruggám dva góly, přičemž ten první vstřelený už ve 2. minutě znamenal, že pokořil metu 30 branek v Champions League. Jako vůbec nejmladší hráč v historii, protože v úterý mu bylo 22 let a 352 dnů.

I proto byl technickým pozorovatelem UEFA Dušanem Fitzelem vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

„Nejen proto. Kromě dvou branek nahrál na gól Messimu, předvedl spoustu průniků soupeřovou obranou a měl vůbec několik dalších skvělých momentů," zdůvodňoval svou volbu bývalý asistent trenéra Pavla Vrby v Plzni i u české reprezentace.

Mbappé ale nejenže nahrál čerstvému držiteli Zlatého míče na gól, on mu dokonce přenechal exekuci pokutového kopu.

Možná jako omluvu za to, že právě Messiho připravil o primát nejmladšího hráče, který v Champions League nasázel 30 branek. Když se totiž k této kótě prostřílel Argentinec, bylo mu 23 let a 131 dnů.

„Není mým cílem ukazovat, kdo je na hřišti šéfem. Budeme totiž Messiho potřebovat, protože on pořád zůstává Messim," vysvětloval Mbappé do mikrofonů RMC Sport, proč odmítl příležitost zaskvět se hattrickem.

„Jsem přesvědčený, že nám pomůže, až přijdou důležité zápasy. A právě k těmto zápasům musí Lionel vyrukovat sebevědomě, aby nám všechno vrátil. Proto bylo dobré pro něho, že dal také dva góly, proto to bylo dobré i pro nás a naši budoucnost."

Messi sice v úterní noci o jeden rekordní zápis v historických statistikách Ligy mistrů přišel, druhý však stačil během střetnutí s Bruggami vytvořit. Belgický celek byl totiž 38. soupeřem, do jehož sítě se Messi v Champions League trefil. Messi, který má momentálně v Lize mistrů na kontě 125 branek, tak srovnal krok s Cristianem Ronaldem, jenž se pyšní stejnou bilanci.

Spokojeni však byli nejen dva střelci Paris SG Mbappé a Messi poté, co se svorně podělili o čtyři góly nastřílené Bruggám.

„Nejde jen o dobrý výkon a zápas, který jsme sehráli, podstatné je, že se krůček po krůčku zlepšujeme. A hlavně že se v mužstvu vytváří vztahy, z nichž je patrné, že se hráči sbližují, že si jeden druhého váží a navzájem se respektují, což jejich fotbalový talent umocňuje. Penalta, kterou přenechal Mbappé Messimu, toho byla důkazem," pochvaloval si trenér Maurico Pochettino, aby svou sentenci uzavřel přímo poeticky.

„Semínko je zasazeno, poupata vyráží, časem z toho bude rostlina, strom a krásné květy."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.