Hlavní obsah

Lvíčata na EURO začala porážkou, ale Sejkovi jeho sen zůstává: Rád bych viděl tátu na finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před turnajem od svého tatínka uslyšel: „Do Gruzie bych zvládl přiletět jedině na finále.“ Bitva o evropské zlato je pro fotbalovou jednadvacítku i útočníka Václava Sejka zatím hodně vzdálená, Češi po prvním zápase s Anglií museli vstřebat porážku 0:2. Zároveň vědí, že aby se udrželi ve hře o postup do čtvrtfinále, potřebují v neděli proti Německu minimálně remízu. „Táta ještě nikdy neletěl, ale už jsem klukům řekl, že bych ho tady rád viděl,“ usmál se Sejk.

Foto: FAČR

Útočník české jednadvacítky Václav Sejk se na EURO po porážce s Anglií chystá na stěžejní zápas s Německem.

Článek

Batumi (od našeho zpravodaje) - Dopoledne klasický pozápasový trénink, regenerace v sauně či ochlazovacím bazénu a po obědě zhruba dvě hodinky volna před startem přípravy na osudové utkání s Německem. Takový byl páteční program v Batumi, kde se přes den střídaly sluneční paprsky s dešťovými kapkami.

Nálada v české výpravě je víceméně podobná. Těšit mohl odvážný první poločas proti Anglii, jenže i kvůli nevyužitým šancím Češi prohráli. Tutovku měl i Sejk, jemuž se míč otřel o boční síť. „Po zápase se mi spalo dobře jako vždycky, ale ta šance mě mrzela. Když už se dostaneme takhle blízko, musí z toho být gól," zdůraznil útočník Sparty, jenž v minulé sezoně hostoval v Jablonci.

Dobře ví, co se proti Anglii povedlo: poctivý presink, kterým Sejk a spol. zaskočili favorita a na 45 minut otupili jeho sebevědomí. Právě ve svěží první půli se dá najít inspirace pro partie s Německem a Izraelem.

„Tuhle taktiku jsme si vyzkoušeli už v březnu proti Belgii a Nizozemsku. Všichni jsme se před Anglií shodli, že do toho musíme jít se stejnou kuráží a nečekat někde na půlce. Známe to sami: když se na nás tlačí, taky chybujeme," popsal Sejk. „Tohle bude platit na všechny soupeře, kteří chtějí hrát fotbal. Pokud jim dáte prostor, začnou to na vás valit."

Pro duel s Německem zní jediné přikázání: neprohrát! Jinak už ve středu proti Izraeli o nic nepůjde. „Víme, že hrajeme o všechno. Všichni už Anglii hodili za hlavu a soustředíme se na Německo, abychom pokud možno vyhráli," vykládal Sejk.

„Remízový zápas Němců s Izraelem ukázal, že všichni jsou zranitelní. Každé ze tří utkání na mistrovství Evropy je úplně jiné, jsou to tři rozdílné příběhy. Němci mají slabiny, do kterých se zkusíme trefit a porazit je," slíbil Sejk. Sám má jednu osobní motivaci. Dostat tátu poprvé v životě do letadla.

Reklama