Hlavní obsah

Lvíčata o losu kvalifikace na příští EURO: Mohlo to dopadnout hůř. Suchopárek je rád za pětičlennou skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírný optimismus. Takhle by se daly shrnout reakce na los kvalifikace příští jednadvacítky na mistrovství Evropy 2025. Lvíčata budou od letošního září hrát s Dánskem, Islandem, Walesem a Litvou. „Myslím, že los byl velmi přívětivý,“ citoval útočníka Václava Sejka web FAČR. Extra motivací pro všechny je návrat šampionátu na Slovensko, kde se bude „malé“ EURO hrát po 25 letech.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Trenér fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek v kvalifikaci na EURO 2025 očekává vyrovnanou skupinu.

Článek

„Jde o vyrovnanou skupinu, která nemá úplně vyloženého favorita. Myslím, že půjde o velmi zajímavé zápasy ve venkovním i domácím prostředí," vzkázal trenér Jan Suchopárek. Podle zatím neoficiálního programu by Češi měli začínat v září na Islandu a v říjnu by následoval domácí dvojzápas s Walesem a Dánskem. Bonusem by mohla být pětičlenná skupina, Lvíčata čeká jen osm duelů. Na rozdíl od nynější jednadvacítky by tak nový tým měl mít víc času na testovací duely. „Ty mohou pomoci ke zlepšení herní kvality našeho mužstva, což je určitě pozitivum," pravil Suchopárek.

„Mohli jsme dostat těžší skupinu, ta naše je přijatelná. Jsme rádi, že se nám vyhnul absolutní top tým z prvního koše: se vším respektem vůči Dánsku, které na všech úrovních dokazuje, jak silné týmy umí postavit. Každopádně náš velký cíl – bojovat o postup na EURO – zůstává jasný," poznamenal útočník Václav Sejk.

„Celkově beru los pozitivně, máme slušnou skupinu. Tím, že je šampionát v roce 2025 na Slovensku, je to pro nás ještě zajímavější i v tom, že by ve velkém počtu mohli dorazit i naši fanoušci a podpořit nás přímo na místě," dodal brankář Antonín Kinský.

A ještě záložník Kryštof Daněk: „Ve skupině možná nemáme na první pohled velkého favorita z prvního koše, ale i tak skupinu vnímám jako velmi těžkou. Čekají nás hodně vyrovnané zápasy se všemi čtyřmi soupeři."

Dánové stejně jako Češi skončili v poslední kvalifikaci druzí ve skupině a v baráži nepřešli přes Chorvatsko. „Dánsko na první pohled možná není úplný top tým. Ale už v minulé kvalifikaci hrálo velice dobře," zdůraznil kouč Suchopárek.

Nová jednadvacítka znovu narazí na Island, což byl soupeř nynějšího týmu v úspěšné baráži. „Island samozřejmě známe, možná až moc dobře," usmál se Suchopárek. „Soupeř byl skvěle připravený, do kvalifikace půjde také se stejným trenérem. Naší výhodou může být, že místo logisticky známe z loňského září, což nám může pomoct v celkové dobré přípravě na utkání."

A Wales s Litvou? „S Walesem nás čeká typický ostrovní fotbal, navíc jde výkonnostně nahoru," popsal Suchopárek. „Litva na první pohled nepatří do úplné špičky, ale zejména ve svém domácím prostředí bude nepříjemná a nebezpečná pro všechny."

Reklama