Hlavní obsah

PP, poctivec z Hýskova a kat Plzně. První ligový gól ho neuspokojí, říká o Pudhorockém jeho bývalý kouč

Začátky umí báječně. V české jednadvacítce i ve Fortuna lize pro Petra Pudhorockého platilo: první zápas, první gól. Energický střední záložník v zimě vyměnil druholigové béčko Sparty za Hradec Králové – a zatím nemusí litovat. „Snad to takhle půjde dál,“ doufá černovlasý sympaťák.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Petr Pudhorocký z Hradce Králové (druhý zleva) slaví svůj první ligový gól.

Článek

Z Hýskova, vesnice kousek od Berouna, přišel do Sparty v devíti letech. Tenkrát byl Pudhorocký jedním z mnoha talentovaných prcků, zato v zimě se loučil jako kapitán rezervy. „A jako její hlavní střední záložník," dodává bývalý trenér sparťanského béčka Michal Horňák.

V sobotu navečer vzal do ruky telefon a pogratuloval Pudhorockému k velkému dni. Hrál první ligový zápas – a hned Hradci vystřelil vítězství v aréně mistrovské Plzně. Na hraně šestnáctky švihl pravačkou a po teči plzeňského obránce Milana Havla se míč dokutálel do sítě. Nejdřív to byl papírově vlastní gól, ale v pondělí ho vedení ligy připsalo zpátky Pudhorockému.

„Máš krásné premiéry," slyšel od Horňáka. Trenér narážel na listopadový přátelák jednadvacítky v Portugalsku: mládenec s iniciály PP nastoupil za Lvíčata poprvé a jeho trefa drobně zmírnila debakl 1:5.

Po gólu v euforii políbil reprezentační dres, ale když bylo po všem, čišelo z něj zklamání. Na tiskovce s českými novináři poskládal jen pár krátkých vět. „Petr je vítězný typ, nikdy nechce prohrát. Kromě toho je obrovský poctivec," popisuje Horňák. „Obstojí pod hrotem i kdekoliv níž ve středu hřiště. A díky nízkému těžišti dokáže perfektně podržet míč."

Ukázal to už během štace ve sparťanském béčku, kam se posunul v devatenácti z dorostu. „Ze začátku se ve velké konkurenci těžko dostával do sestavy a byl zdravě naštvaný. Nevzdal se a postupem času si místo vybojoval," vzpomíná Horňák. Na podzim mu svěřil kapitánskou pásku: „Nejdřív jsem si říkal, jestli je Petr ten pravý, ovšem v krizovém období si dokázal stoupnout před kabinu a říct svůj názor."

Foto: Martin Gregor, FAČR

Šťastná sedmička. Petr Pudhorocký se během listopadového debutu za českou jednadvacítku v Portugalsku (1:5) blýskl gólem.

Na podzim k pěti gólům ve druhé lize přidal dvě asistence a začal se o něj zajímat Hradec. Tým plný hladových rafanů, který už v minulé sezoně překvapil postupem do ligové skupiny o titul. Pudhorockému při námluvách pomohla první pozvánka do jednadvacítky: potkal se tam se starým známým ze Sparty, hradeckým obráncem Adamem Gabrielem.

„Celý týden jsem se Gáby vyptával, jak to v Hradci chodí. A pak už jsem věděl, do čeho jdu," s úsměvem vyprávěl pro klubovou televizi. Mimochodem, Sparta si ponechala právo na zpětný odkup.

„Pro Petra může být výhoda, že Hradec sází na mladé hráče, kouč Koubek má tyhle dynamické kluky rád," říká Horňák. Trenérský doyen Miroslav Koubek na Pudhorockého ukázal hned v prvním jarním kole, do základu se dostal místo maroda Jakuba Rady. A vy už víte, že sváteční ligové poprvé pro čiperu se čtyřkou na dresu skončilo pohádkově.

„Myslím, že s ním první ligový gól nezamává. Jak Petra znám, spíš ho to nakopne a bude dál chtít rozvíjet svůj talent," předpovídá Horňák, asistent u jednadvacítky.

Pro jeho šéfa Jana Suchopárka může být Pudhorocký zajímavou variantou i směrem k letnímu mistrovství Evropy v Gruzii, kde Češi v našlapané skupině narazí na Anglii, Německo a Izrael. Ještě předtím dojde na březnovou přípravu s Belgií a Nizozemskem. „Dost kluků je v týmu delší dobu než Petr, nicméně v listopadu nám ukázal, že se umí o místo poprat," vykládá Horňák. „Pokud si udrží formu, může přijít další nominace."

Reklama