Hlavní obsah

Lvíčata se dozví soupeře pro EURO. A co pikantní olympijská kvalifikace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tady. Česká jednadvacítka v úterý pozná první tři soupeře pro mistrovství Evropy 2023 v Rumunsku a Gruzii. Los v Rumunském athenaeu v Bukurešti začne v 18.00. Češi se vyhnou Chorvatsku, Švýcarsku a Belgii, jinak je možné cokoliv. „Těžko si vybírat, v téhle společnosti budeme za outsidery. Je celkem jedno, na koho narazíme,“ řekl trenér Jan Suchopárek. „Na druhou stranu, je to jen los, všechno se ukáže až na hřišti.“

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Žambůrek (uprostřed) a Matěj Valenta bojují z islandskou obranou.

Článek

V prvním koši číhají obři: Španělsko, Portugalsko, Německo, Francie. Druhý koš? Nizozemsko, Anglie, Itálie, Rumunsko. V třetím koši jsou kromě Česka ještě Chorvatsko, Švýcarsko a Belgie. A ve čtvrtém koši se sešla Ukrajina, Norsko, Izrael a Gruzie.

Skupina smrti může vypadat třeba takhle: Německo, Anglie, Česko, Ukrajina. A příklad papírově schůdné skupiny? Francie, Rumunsko, Česko, Izrael.

„Můj tip? Španělsko, Nizozemsko, Ukrajina. Španělé a Nizozemci jsou soupeři, s nimiž jsme zatím neměli možnost se poměřit, proto by to mohlo být zajímavé právě na mistrovství Evropy, i když by samozřejmě šlo o velmi těžké zápasy. Ukrajině bychom chtěli vrátit to, že v baráži zdolala Slovensko. Jinak můžeme být jen ve velkém očekávání, protože los neovlivníme a bude jen na nás, jak se popasujeme se soupeři na samotném mistrovství," citoval web fotbalové asociace kapitána jednadvacítky Filipa Kaloče.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek a záložník Matěj Valenta.

Lvíčata se na EURO vrátí po dvou letech. Na loňském mistrovství Evropy tým trenéra Karla Krejčího skončil už v základní skupině poté, co uhrál jen dva body za remízy s Itálií a domácím Slovinskem.

Následující EURO se uskuteční od 21. června do 8. července 2023 a znovu ve dvou zemích: po Maďarsku a Slovinsku převezme štafetu Rumunsko s Gruzií. Skupina A se bude hrát v Tbilisi (Gruzie), „béčko" v Bukurešti (Rumunsko), zápasy skupiny C uvidí Batumi s Kutaisi (Gruzie) a „déčko" bude hostit Kluž (Rumunsko).

Hodně napínavá může být olympijská kvalifikace, která by se v krajním případě mohla pěkně zamotat. Ale popořádku: na OH 2024 v Paříži kromě pořádající Francie postoupí tři nejlepší týmy z EURO. Pokud se do semifinále dostane jeden z dvojice Francie/Anglie (ta na OH hrát nemůže), na olympiádu poletí ostatní tři semifinalisté.

Kdyby do semifinále EURO postoupili Francouzi i Angličané, kromě zbylých dvou semifinalistů by se dalším účastníkem OH pravděpodobně stal nejlepší z poražených čtvrtfinalistů, což UEFA ještě může upřesnit před turnajem. V případě, že Francie ani Anglie do semifinále ME neprojdou, postoupí na OH oba finalisté a poražení semifinalisté odehrají dodatečný zápas o poslední olympijskou vstupenku.

„Jestli pro nás olympiáda znamená extra motivaci? Zatím ne. Pojedeme na mistrovství Evropy předvést co nejlepší výkon a v tuhle chvíli nepřemýšlíme o tom, co bude potom. Tím se můžeme zabývat až po EURO," pravil kouč Jan Suchopárek, jenž vyrazil na los do Bukurešti s technickým vedoucím jednadvacítky Michalem Černým.

Snad budou mít po ceremoniálu v sídle rumunské filharmonie důvod k úsměvu.

Reklama