Hlavní obsah

Lvíčata v deseti vybojovala remízu se silnou Belgií. I v oslabení jsme chtěli vyhrát, těšilo trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reputace vylepšena. „Lvíčata“ napravila dvě vysoké porážky (1:5 z Portugalskem a 0:4 s Norskem) z listopadového srazu a vstoupila do dvojbloku posledních přípravných utkání před Eurem remízou 0:0 proti svým vrstevníkům z Belgie, v jejíž základní sestavě se objevil například i Aster Vranckx ze slavného AC Milán. A co více – svěřenci Jana Suchopárka si vytvořili více příležitostí ke skórování než soupeř i přes fakt, že od 67. minuty hráli bez vyloučeného Filipa Kaloče. „Měli jsme záměr být aktivní. Odvedli jsme velmi dobrý výkon,“ těšilo trenéra reprezentace U21.

Foto: FAČR

Matěj Valenta střílí, vlevo Belgičan Arne Engels.

Článek

Uhráli jste remízu se silným soupeřem. Jak zápas hodnotíte?

Nepodařilo se nám zvítězit, ale myslím si, že jsme odčinili výsledky z listopadu, kdy jsme vyloženě propadli. Dnešní výkon proti Belgičanům byl velmi dobrý. Bohužel jsme neproměnili šance ani zisky při napadání v branku, která by nám vítězství zajistila.

Foto: FAČR

Matěj Ryneš (17) a Pavel Šulc (11) v souboji s Belgičany, vlevo Arne Engels, mezi oběma Čechy je Ameen Al Dakhil.

V první poločase byli vaši svěřenci hodně aktivní. Byl to záměr, nastoupit na Belgii v tomto duchu?

Měli jsme záměr být aktivní v napadání. I to rozestavení, které jsme zvolili, je náročné na běžeckou kvalitu. Proto nastoupili hráči s těmito schopnostmi. Ke konci prvního poločasu bylo vidět, že nás tempo hry a napadání stálo hodně sil. Soupeř se tak v závěru první půle dostal k několika náznakům šancí, to ale byly jediné, které se mu podařily vytvořit.

Jste tedy spokojen s tím, jak s hráči s formací 4-3-3 popasovali?

Jsem spokojen s jejich přístupem a tím, že to vzali za své. Neměli jsme moc času se tomu věnovat. Řekli jsme si, proč tak chceme hrát a hráči to svoji typologií byli schopni plnit i proti těžkému soupeři. Tohle rozestavení zajišťuje určitou variabilitu a využívá hráče i na jiných pozicích, než jsou zvyklí.

Co říkáte na červenou kartu pro Filipa Kaloče?

Ta mě mrzí. K celé situaci došlo po triviální chybě v rozehrávce, kdy jsme zkazili přihrávku bez tlaku. Filip Kaloč musel hasit brejk, sice asi ne nutně za cenu vyloučení, ale to postavení, které jsme měli, ideální nebylo. Na tohle se musíme zpětně podívat.

Změnilo vyloučení nějak vaše taktické záměry?

Už jsme měli připravené střídání úplně jiných hráčů. Tím, že zde máme jen dva defenzivní záložníky, bylo nutné v tomto momentu všechno překopat, i zvolit jiné rozestavení. Zvažovali jsme vystřídání Vasila Kušeje, který byl v tu chvíli na hřišti jen deset minut, abychom do hry dostali vyššího útočníka. Nakonec jsme se rozhodli tak neučinit, což se vyplatilo, Vasil odvedl výborný výkon. Závěr jsme pak zvládli bez větších problémů jak díky němu, tak díky Michalovi Ševčíkovi. I v deseti jsme měli několik šancí. Cením si toho, že mužstvo i v oslabení chtělo vyhrát.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Trenér fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek.

Je remíza povzbuzením do pondělního utkání proti Nizozemsku, které bude tím posledním před červnovým startem Eura?

Jednoznačně. Řekl bych, že jsme obstáli a nemáme žádné větší šrámy, nastoupit bude moci i vyloučený Kaloč, protože jde o přípravu. Příležitost dostanou i ti, kteří se dnes na hřiště nepodívali.

Reklama

Související témata: