Hlavní obsah

Maradonův Zlatý míč z mistrovství světa 1986 půjde do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý míč, který dostal Diego Maradona jako cenu pro nejlepšího hráče fotbalového mistrovství světa v roce 1986, půjde 6. června ve Francii do dražby. Oznámila to dnes aukční síň Aguttes. Očekává, že se cenná trofej prodá za miliony eur.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Legendární Diego Maradona na archivním snímku.

Článek

Maradona, jenž zemřel v roce 2020 na infarkt v 60 letech, dovedl na šampionátu v Mexiku argentinské fotbalisty k titulu pěti góly.

Už předloni se v aukci prodal jeho dres a míč ze slavného čtvrtfinálového zápasu proti Anglii, v němž dal dva góly - kontroverzní branku „boží rukou“ a gól po úchvatném šedesátimetrovém sólu přes šest protihráčů. Dres se prodal za devět milionů dolarů (tehdy asi 210 milionů korun) a míč za dva miliony liber (55,7 milionu korun).

Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství světa se uděluje od roku 1982 a získali ho například Ital Paolo Rossi, Brazilci Romário a Ronaldo, Francouz Zinédine Zidane či Argentinec Lionel Messi, který ho jako jediný hráč obdržel dvakrát.

Související témata: