Hlavní obsah

Čaroval, chytal rukama i hlavou. Nikdo se nebude ptát, jaký jsme hráli fotbal, říká postupový hrdina

Nebýt jeho, mohl se úterní fotbalový večer v Českých Budějovicích protáhnout. Matěj Kovář v brance národního týmu do 21 let čaroval, někdy měl i potřebnou dávku štěstí. Islanďané po jeho zákrocích jen nevěřícně zírali, stoprocentní příležitosti jim chytal rukama i hlavou. Český hrdina tak velkou měrou přispěl k postupu Lvíčat na EURO v roce 2023.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Kovář a Matěj Valenta oslavují postup na ME.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to trochu napjaté, z naší strany takové nijaké. Nehráli jsme úplně nejlépe, chtěli jsme se prezentovat jinak. Ale cíl byl postup a nikdo se teď nebude ptát, jaký jsme předvedli fotbal," hodnotil Kovář úterní domácí odvetu baráže (0:0) proti Islandu.

Utkání pro něj bylo specifické. Soupeř poprvé ohrozil českou branku až v 56. minutě. „Vůbec jsem si balon do prvního zákroku nechytl, kopání z mé strany také nebylo ideální. Čekal jsem, že Island bude v druhé polovině tlačit. Musím být ale furt připravený, gólman je specifická pozice. Nikdy nevíte, co se může stát, jedna střela může rozhodnout. Koncentroval jsem se celou dobu," popisoval 22letý mladík, který je aktuálně na hostování v pražské Spartě z anglického Manchesteru United.

Od zmíněného prvního zákroku se ale rozhodně nenudil. Baldurssonovu střelu z hranice vápna vyrazil nad, vzápětí Thorhallsson zpoza šestnáctky těsně minul ze svého pohledu levou šibenici.

A teď lehčí skupinu

Po přízemní ráně Thordarsona opět zevnitř pokutového území musel Kovář rychle na zem, aby míč vytěsnil mimo tři tyče. Tlak Islandu vyvrcholil v úvodní minutě nastavení. Fridriksson zůstal po vysokém centru sám na hranici malého vápna, zvolil střelu z první. Jenže český brankář byl na správném místě.

„Naštěstí mě to trefovalo. Za nejdůležitější zákrok bych vybral ten poslední zákrok. Díky bohu, že tam ta hlava byla," prozradil Kovář s úsměvem, že klíčovou situaci zneškodnil jinak než rukavicemi.

Lvíčata rovněž měla své šance, gólem však neskončila žádná z nich. Utkání tak dospělo k bezgólové remíze a po výhře 2:1 na Islandu se mohou svěřenci trenéra Jana Suchopárka těšit na červnový evropský šampionát v Rumunsku a Gruzii. „Je tam šestnáct nejlepších týmů a je jedno, koho dostaneme. Bylo by ale příjemné mít lehčí skupinu, abychom měli větší šanci na postup," vyslovil Kovář přání pro říjnový los.

Stát se může cokoliv, ale pokud vydrží forma i herní vytížení, nominace by jednomu z českých hrdinů baráže neměla uniknout. Pro Kováře by se jednalo už o třetí mládežnické EURO, jako magnet na úspěchy se však necítí. „Fotbal je týmová práce, není to jen o mně. Kluci zaslouží velké díky za to, jak dnes bojovali a zápas oběhali," ocenil výkon svých spoluhráčů.

Reklama