Hlavní obsah

Mladí Ukrajinci slaví historický úspěch. Umíme hrát, ne pouze bránit, hlásí postupový hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S olympijskou místenkou v kapse se mladí fotbalisté Ukrajiny připravují na středeční semifinále Eura do 21 let. V neděli senzačně poslali domů možná největší favority turnaje Francouze (3:1). „V první řadě gratulujeme Ukrajině k vítězství, blahopřejeme našim obráncům, děkujeme jim!" prohlásil trenér Ruslan Rotaň, zřejmě v souvislosti s pokračující ruskou agresí právě v jejich domovině.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci senzačně prošli přes Francii do semifinále fotbalového Eura do 21 let.

Článek

„Gratuluji mužstvu, které odehrálo fantastický zápas. Ukázalo, že jsme opravdu tým. Vrátím se o několik let zpátky, když jsme se dali dohromady a v kvalifikaci na turnaj prohráli s Francií 0:5. V tu chvíli jsme si nedokázali představit, že tento tým porazíme. Chtěl bych hráčům pogratulovat k výbornému výkonu a triumfu, byli výborní," rozplýval se po utkání 41letý kouč.

Francouzi ve čtvrtfinále brzy vedli a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl favorit s turnajem rozloučit. Jenže ještě do poločasu skóre otočil jeden z hrdinů zápasu Georgij Sudakov. Nejprve nezaváhal při penaltě a následně po fantastické přihrávce Mudryka proměnil samostatný únik.

„Za poslední roky jsme fotbalově vyrostli, získali zkušenosti, téměř všichni v našem týmu si zahráli evropské soutěže. Já mám i nějaké zápasy za seniorský národní tým. Pak se vám hraje úplně jinak, nemůžeme to srovnávat," přitakal Sudakov.

Francouzi ve druhé půli tlačili, ale proti aktivní obraně soupeře neměli vyložených příležitostí ke skórování mnoho. Vše definitivně rozseknul v 86. minutě Arťom Bondarenko. Ukrajinci, v základní sestavě i s kmenovým hráčem pražské Slavie Maksymem Talovjerovem, následně mohli začít slavit historický úspěch v podobě postupu na olympijské hry, které se příští rok uskuteční v Paříži.

„Ukázali jsme, že jsme schopni hrát dlouhé pasáže s míčem na kopačkách. Samozřejmě, všichni hráči Francie jsou individuálně silní a je těžké proti nim bránit. Byly chvíle, kdy jsme museli být trpěliví. Jsem si ale jistý, že všichni Ukrajinci, kteří zápas sledovali, jsou na nás hrdí, protože umíme hrát fotbal, nejen se bránit," prohlásil Sudakov.

O historicky druhý postup do finále se Ukrajinci utkají ve středu od 21:00 proti Španělsku. Opět nejsou favority, i když v základní skupině skončil vzájemný duel těchto soupeřů remízou 2:2. V tu chvíli však měly oba celky jistý postup a na trávníku pobíhali převážně náhradníci. Druhé semifinále obstarají od 18:00 účastníci „české" skupiny Anglie a Izrael.

Reklama

Související témata: