Hlavní obsah

Přemožitelé Čechů rozmetali i gruzínský sen. Trenér brečel, gratuloval i prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další štempl zvýrazňující progres fotbalu v Izraeli je tu. Po bronzu z nedávného mistrovství světa dvacetiletých slaví jeho jednadvacítka postup do semifinále mistrovství Evropy své kategorie. Ve čtvrtfinálovém dramatu vyřadili přemožitelé českého týmu po bezbrankové remíze na penalty domácí Gruzii. „Jsme tak statečný a jednotný tým. To je to, co nás dělá zvláštními,“ jásal trenér izraelského mužstva Guy Luzon.

Foto: Pavel Jiřík ml., FAČR

Michal Fukala v souboji s izraelskou přesilou.

Článek

Se stavitelem úspěšné party cvičily neustále emoce. Plakal a dojímal se před i po utkání. „Před ním jsme dostávali zprávy od našich rodin. Byl jsem v neskutečných emocích a na hotelovém pokoji jsem hodně brečel. Ale teď mi to dodalo klid a sebevědomí," líčil Luzon.

Před bitvou s nažhavenou domácí skvadrou se také inspiroval tím, že koukal na videa izraelských olympijských medailistů. „Plakal jsem u toho a nemohl jsem přestat," popsal sedmačtyřicetiletý stratég, jak prožíval sledování jachtaře Gala Fridmana či judistů Orena Smadži a Ariel Zeeviho. „Jim všem dlužím poděkování. Svým hráčům jsem pak řekl, že jsou děti izraelské sportovní revoluce a izraelského fotbalu," dodal.

Izraelci, již ve středu porazili česká Lvíčata 1:0 a vypravili je na let domů, vzdorovali nadšení domácích Gruzínců, které hnala nejvyšší návštěva v historii evropského šampionátu jednadvacítek. V Tbilisi se na stadionu Borise Paičadzeho mačkalo 44 338 fanoušků, v zemi na okraji Černého moře padl divácký rekord už potřetí.

Porazili jsme obhájce titulu, ale teď teprve půjde do tuhého. Hráči umí daleko víc, je přesvědčený Jan SuchopárekVideo: FAČR

Gruzínskou pohádku ale zastavily penalty. V nich byl hrdinou izraelský brankář Daniel Peretz, který jednu lapil. Jeden pokus domácích skončil ještě na tyči. „Byl jsem ve své zóně, ten dav jsem necítil. Byli jsme jen já a míč," prohlásil gólman Maccabi Tel Aviv. „Tohle je silné poselství celému národu, celému světu," zářil.

Izraelem už pulsuje nadšení, mužstvu blahopřáli přední státnici jako prezident Jicchak Herzog nebo premiér Benjamin Netanjahu. Herzog gratuloval na sociálních sítích i osobním telefonátem Luzonovi. „Je to velký úspěch. Dobrá práce, nádhera. Celá země je z vás nadšená, kluci hráli skvěle, přeji další úspěchy do budoucna," řekl izraelský prezident šťastnému trenérovi podle serveru israelhayom.co.il.

V semifinále se Izraelci utkají s vítězem nedělního utkání mezi Anglií a Portugalskem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.