Hlavní obsah

Senzace na úvod ME, udeřil i trumf z Ruska. Porazili jsme tým, který má hrát o titul, jásal kouč Gruzínců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelská země si nemohla přát nic lepšího. Šampionát začal dokonalou senzací. Mladíci z Gruzie porazili 2:0 Portugalsko, jednoho z favoritů evropského šampionátu fotbalistů do 21 let. Pomohlo jim bouřlivé domácí prostředí v Tbilisi. Střelecky se prosadil i trumf z Ruska Saba Sazonov. Do šampionátu dnes vstoupí i český tým duelem s Anglií.

Soupeři české 21 na EURO. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

„Velkou roli hrála týmová práce a soudržnost." poznamenal po prvním zápase spokojený střelec úvodní gruzínské branky Giorgi Gagua, který působí ve Španělsku. „Byli jsme jako rodina, pomohlo domácí prostředí," rozplýval se autor druhé gruzínské trefy Sazonov. jeden z hráčů, kteří přibyli do týmu až pro ME coby posily z A-týmu.

Sám na klubové úrovni působí v defenzivě Dynamu Moskva. Je potomkem gruzínské volejbalistky, která se kdysi odstěhovala do Ruska, kde si našla partnera. V dětství žil střídavě v obou zemích svých rodičů, v poslední době spíše v Rusku. Teď ovšem má být jednou z opor domácích pro ME.

Kouč Ramaz Svanadze hráče, kteří mají zkušenosti ze seniorského áčka, zapracovával až v posledních dvou týdnech. Úspěšně. "Přinesli sebevědomí, zkušenosti a kvalitu. Jen to bylo opravdu až na bolení hlavy, když jsem měl vybrat mezi nimi a fotbalisty, které jsme měli k dispozici v celých v posledních dvou letech," nastínil problém.

S nejistotou vstupoval do turnaje. Gruzie jako spolupořadatel ME měla na tomto turnaji jistou účast, a tak nehrála kvalifikaci. Naproti tomu Portugalci ano a vedlo se jim v ní báječně. Ovládli skupinu bez jediné porážky. Byli obrovským favoritem. jenže Gruzínci je zaskočili.

Snad právě zkušenější posily přinesly kýžený výsledek. fanoušci byli u vytržení: "Byl to těžký zápas. Porazili jsme jeden z nejlepších týmů v Evropě, který měl bojovat o titul," pokračoval Svanadze. „A jsem si jistý, že jeho plány se v tomto směru nezmění, ale i my máme cíle: velkou touhu ukázat se našemu publiku. Fanouškům musíme poděkovat za energii, která přicházela z tribun," hodnotil Svanadze, zatímco zaskočení Portugalci mohli litovat, že měli herní převaha ve všech směrech, ale nebyla jim nic platná.

„Výsledek neodpovídá tomu, co se dělo na trávníku. Ale tak to někdy bývá. Když nejste ve všem na úrovni, na které musíte být, můžete být potrestáni. A to se stalo." posteskl si trenér Rui Jorge nad neproměněnými šancemi.

Další duely v této skupině se hrají 24. června, kdy se Portugalci střetnou s Nizozemskem a Gruzínci změří síly s Belgií. V druhém středečním zápase Nizozemsko remizovalo s Belgií 0:0.

Reklama