Hlavní obsah

Suchopárek před premiérou Lvíčat na EURO: Nesmíme podlehnout tomu, že Anglie je favorit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív si v tiskovém centru sedl do třetí řady a pobaveně říkal: „Mám se taky ptát?“ Poslechl si odpovědi lídrů svého týmu Filipa Kaloče s Janem Žambůrkem a po nich přišel na řadu on, trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek. „Rozhodnou maličkosti, musíme na ně být připravení,“ zavelel kouč před čtvrteční ostrou premiérou na EURO.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s trenérem brankářů Petrem Koubou během tréninku Lvíčat. Archivní foto

Článek

Batumi (od našeho zvláštního zpravodaje) - Češi v gruzínském Batumi od šesti večer českého času narazí na Anglii, s kterou v kvalifikaci dvakrát prohráli.

Na kvalifikaci možná radši nevzpomínáte, viďte?

Přesvědčili jsme se, že Angličané patří ke špičce evropského fotbalu, jsou skvěle technicky i pohybově vybavení. Vzpomínám si i na výtečné řešení situací. Zato my jsme hráli bojácně a s velkým respektem.

Jaké je tedy poučení pro první zápas na mistrovství Evropy?

Teď si musíme respekt soupeře vynutit my. Máme kvalitu i charakter a jsme hladoví po úspěchu, cítím z týmu velké odhodlání i energii. Třetí utkání s Anglií bude z naší strany určitě nejlepší. Chce to aktivitu od úvodních minut a dobrou organizaci hry. A samozřejmě vstřelit víc gólů než soupeř. (usmívá se)

Jenže jak na to? Během přípravy jste se ve čtyřech zápasech trefili dohromady jen dvakrát.

Doufám, že jsme se tomu před turnajem věnovali dostatečně. S Anglií jsme hráli v listopadu 2021 a v červnu 2022, od té doby hráči prošli vývojem a podíleli se na úspěších svých týmů. Někteří se Spartou vyhráli titul a další pomohli k záchraně v lize. Věřím, že vzestup formy potvrdíme. Naše úroveň v ofenzivě trochu zaostává za soupeřem, ale doufám, že prvek zakončení vylepšíme. Nejen s Anglií, ale i v dalších utkáních na šampionátu.

Jak se rýsuje sestava?

Máme o ní jasno my i hráči. Snažíme se pracovat tak, aby do toho všichni šli na sto procent a věřili, že můžou týmu pomoct i jako střídající náhradníci. Důležitý bude ještě jeden detail: nesmíme podlehnout euforii nebo naopak negativnímu vývoji. Z kvalifikace si dobře pamatujeme, že jsme v prvním zápase s Anglií poměrně brzy rezignovali a soupeř nás potrestal.

Platí, že místo zraněné jedničky Matěje Kováře bude chytat Vítězslav Jaroš?

Rozhodně. Má kvalitu a připravoval se s námi už od začátku kvalifikace. Matěj v ní dvakrát nechytal a Víťa ho adekvátně zastoupil. Nastoupil i v březnové generálce proti Nizozemsku. Ukázal, že na to má, a teď je naší jednoznačnou jedničkou.

Netrápí vás trochu post levého obránce? Ideálním řešením by byl slávista David Jurásek, jenže ten byl minulý týden s reprezentačním áčkem na Faerských ostrovech a tím pro něj sezona skončila.

Patří k velkým talentům našeho fotbalu, ale teď s námi není. Pokud by někdo na levém beku hrál přes nohu, byl by to částečně handicap, ovšem i Angličané to takhle mají na křídlech. Máme v týmu kvalitní hráče, kteří jsou schopní nastoupit i na jiných postech. Takhle to bylo i během přípravy a ukázalo se, že kluci dokážou zvládnout role, na které nebyli zvyklí. Na všech postech bude důležitá hlavně naše mentální síla a nastavení hráčů. Nesmíme podlehnout tomu, že soupeř je favorit.

Reklama

Související témata: