Hlavní obsah

Šestibodový import je pro Lvíčata životní nutností. Jen tak budeme mít vše ve svých rukou, přitakává trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhry v pátek v Albánii a čtyři dny nato v Andoře jsou pro fotbalová Lvíčata nutností. Zisk šesti bodů je pro český výběr v kvalifikaci o malé EURO životně důležitý. „Když obě nadcházející utkání zvládneme, budeme mít v červnu všechno ve svých rukou,“ připomněl trenér reprezentační jednadvacítky Jan Suchopárek, že pouze plný bodový profit udrží jeho mladé svěřence ve hře o první místo ve skupině a nabídne jim možnost utkat se 3. června s anglickými vrstevníky o přímý postup.

Foto: Twitter@ceskarepre_cz

Kapitán Lvíčat Filip Kaloč.

Článek

Nebude to však pro jeho tým tak jednoduchá mise, k čemuž by mohla zářijová domácí výhra nad Albánií 4:0 svádět. A ani u outsidera skupiny v Andoře to nebude příští úterý bezproblémové vzhledem k tomu, že zápas se hraje na umělém povrchu.

„Ono to ani doma nebylo s Albánci tak jednoznačné střetnutí, jak by snad mohl nasvědčovat výsledek," připomněl Suchopárek, že hostující gólmana Alia vyrobil hrůzné chyby, jež dopomohly českému týmu během úvodní půlhodiny k tříbrankovému vedení.

„Albánie má kvalitní mužstvo poskládané z rychlých hráčů, kteří hrají buď ligu v domácích klubech a patří tam k nejlepším, nebo už posbírali zkušenosti v evropských soutěžích. Technicky jsou velice dobře vybaveni, individuálně jsou na úrovni, v defenzívě jejich týmu jsme ale nedostatky objevili. Musíme jich využít a potrestat je," věří kouč Lvíčat, že jeho mužstvo nachystanou taktickou partituru zvládne.

Foto: Sport.cz

Kouč Lvíčat Jan Suchopárek věří v zisk šesti bodů.

„Musíme být ale aktivní od samého začátku, nesmíme připustit to, co se tady stalo Slovincům. Byli lepším týmem, dlouho drželi bezbrankový výsledek, pak ale dostali gól, vzápětí druhý a prohráli," hlásil z albánského Elbasanu Suchopárek.

„Bude to o nás. Nesmíme se přizpůsobit hře Albánců, musíme praktikovat svou hru a dát gól jako první. V posledních kvalifikačních zápasech jsme byli v koncovce hodně zbrklí, i z toho se musíme poučit," přitakával kapitán Lvíčat Filip Kaloč.

Jak se postupuje na malé EURO?
Na malé EURO 2023 do Rumunska a Gruzie postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, zbylých osm týmů z druhých příček čeká baráž. Česká reprezentace je skupině G zatím na prvním místě s tříbodovým náskokem před Anglií, ale ta má odehráno o dvě utkání méně. Lvíčata hrají v pátek v Albánii, v úterý v Andoře, kvalifikaci pak zakončí v červnu doma s Anglií a Andorrou.

„Navíc si musíme uvědomit, že pro Albánce jde de facto o poslední šanci přihlásit se do boje o druhou příčku ve skupině, a tudíž dál živit naději na účast v baráži," připomněl hráčům Suchopárek, jemuž z původního kádru vypadli pro zranění obránce David Jurásek, záložník Tomáš Solil a útočník Tomáš Čvančara. Chybět bude samozřejmě i ofenzivně laděný Adam Karabec, který byl v posledním kvalifikačním střetnutí ve Slovinsku vyloučený.

„Všichni měli dobrou formu, ale máme v kádru hráče, kteří jsou schopni je nahradit. Zvládli jsme to v předchozích zápasech, věřím, že to dokážeme i tentokrát. Ale samozřejmě až na hřišti se uvidí, jak nám budou zmínění fotbalisté chybět," nechal se reprezentační kouč slyšet před pátečním utkáním, které se hraje v Albasanu od 19:00 hod.

Reklama

Související témata: