Hlavní obsah

Argentina - Brazílie 0:0Messi a spol. postoupili na MS

San Juan
Aktualizováno

Fotbalisté Argentiny si jako druhý tým z Jižní Ameriky zajistili postup na mistrovství světa. K potvrzení účasti na šampionátu v Kataru v příštím roce jim stačila domácí bezbranková remíza v kvalifikačním šlágru zóny CONMEBOL s vedoucí Brazílií. V dalších zápasech totiž Chile podlehlo doma Ekvádoru 0:2 a Uruguay nebodovala v Bolívii (0:3), takže na prvních dvou nepostupových místech už nemohou ve zbývajících čtyřech kolech výběr kolem Lionela Messiho v tabulce předstihnout.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Argentinská hvězda Lionel Messi (vpravo) se snaží probít přes Brazilce Gersona během kvalifikačního utkání o postup na MS 2022 v Kataru.

Článek

Brazílie, jež do zápasu v San Juanu nastoupila bez hvězdného Neymara, zůstala v čele pořadí s šestibodovým náskokem. Oběma rivalům zbývá na rozdíl od ostatních týmů sehrát pět utkání včetně vzájemného zápasu, který byl původně na programu na počátku září v Sao Paulu, ale byl po několika minutách přerušen a předčasně ukončen. Důvodem byl tehdy zásah pracovníků zdravotního úřadu, kteří přišli na hřiště v doprovodu policistů, protože podle nich čtyři argentinští hráči z anglické ligy porušili karanténu, do které měli zamířit v souladu s opatřeními proti šíření koronaviru.

Duel v San Juanu nenabídl příliš brankových příležitostí. Ojedinělou šanci brazilského útočníka Viníciuse zneškodnil brankář Martínez, Fred trefil břevno argentinské branky. Neprosadil se ani po zranění kolena uzdravený Messi, jeho pokus v závěru snadno zlikvidoval Alisson. V prvním poločase došlo na kontroverzi poté, co domácí Otamendi trefil loktem do úst Raphinhu, který začal krvácet. Zákrok zůstal nepotrestán, podle brazilských médií lékaři o přestávce sešili Raphinhovi ret pěti stehy.

To v duelu Chile s Ekvádorem šel za nebezpečnou hru už ve 13. minutě předčasně pod sprchy domácí Vidal, který ve snaze dosáhnout na vysoký centr trefil do obličeje hlavičkujícího obránce Torrese. Chilané v té době prohrávali po gólu Estupiňána a v oslabení se na zvrat nezmohli. V nastavení jejich porážku po předchozích třech výhrách zpečetil Caiceido a Ekvádor si upevnil překvapivé třetí místo s šestibodovým náskokem před Kolumbií, jež hrála bez branek doma s Paraguayí.

Dvojnásobní mistři světa Uruguayci z posledních čtyř zápasů nezískali ani bod při skóre 1:11. V Bolívii prohrávali už v poločase 0:2 po brankách Arceho a Morena, po změně stran se trefil ještě jednou šestatřicetiletý Arce. Před Chile a Uruguay se tak na páté místo, které znamená baráž o postup na MS, posunulo o bod Peru, které zvítězilo na hřišti poslední Venezuely 2:1.

Argentina se stala třináctým kvalifikovaným týmem z 32. V Kataru nebudou vedle Brazílie chybět ani Anglie, Švýcarsko, Německo, Dánsko, Francie, Belgie, Chorvatsko, Španělsko, Srbsko, Nizozemsko a domácí reprezentace.

Kvalifikace MS 2022 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL:
Kolumbie - Paraguay 0:0
ČK: 84. Cubas (Paraguay).
Venezuela - Peru 1:2 (0:1)
Branky: 52. Machís - 18. Lapadula, 65. Cueva.
Argentina - Brazílie 0:0
Chile - Ekvádor 0:2 (0:1)
Branky: 9. Estupiňán, 90.+3 Caicedo. ČK: 14. Vidal (Chile).

Reklama