Hlavní obsah

Ve finále MS fotbalistů do 20 let si zahrají Brazílie a Ghana

KÁHIRA

Ve finále mistrovství světa fotbalistů do 20 let si v pátek zahrají Brazílie a Ghana. Afričané v úterý v semifinále v Egyptě zdolali přemožitele české reprezentace Maďarsko 3:2, čtyřnásobní šampióni Brazilci si o zlato zahrají díky vítězství 1:0 nad Kostarikou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Reprezentanti Ghany do 20 let Abeiku Quansah (vlevo) a Opoku Agyemang se radují z branky v semifinále MS.

Článek

Kostarika v základní skupině prohrála s Brazílií 0:5, dnes ale favorizovanému soupeři dlouho odolávala. "Kanárkům" nepomohla zdrcující střelecká převaha ani to, že soupeři téměř nepůjčili míč.

Brazilce nakonec vysvobodil až v 67. minutě Alan Kardec, který po centru poslal míč z úhlu pod břevno. Před koncem mohl z přímého kopu vyrovnat David Guzman, ale míč skončil těsně vedle tyče brazilské branky a skóre nezměnila ani série kostarických rohů na konci nastavení.

Ghanu nasměroval dvěma góly Adiyiah

Ghanu za postupem nasměroval v prvním poločase dvěma góly nejlepší střelec šampionátu Dominic Adiyiah. Útočník norského Fredrikstadu už na egyptských stadionech zaznamenal osm tref v šesti zápasech. Rekord mistrovství drží Argentinec Javier Saviola, který v roce 2001 dal jedenáct branek.

Maďaři v druhém poločase snížili díky Marku Futácsovi, Ghaně ale v 81. minutě vrátil dvougólové vedení tvrdou střelou Abeiku Quansah. Dramatický závěr zápasu zajistil šest minut před koncem Adam Balajti, Ghana ale postup ubránila.

Afričané si v pátek zahrají o zlato potřetí v historii. Zatím pokaždé odešli z finále poraženi - v roce 1993 podlehli Brazílii, před osmi lety Argentině. Brazilci budou útočit na pátý titul ze šampionátu. Naposledy se z triumfu radovali v roce 2003, turnaj předtím ještě ovládli v letech 1983 a 1985. Dvakrát také ve finále prohráli a třikrát získali bronz.

Semifinále MS ve fotbale hráčů do 20 let v Egyptě:
Ghana - Maďarsko 3:2 (2:0)
Branky: 10. a 31. Adiyiah, 82. Quansah - 73. Futács, 84. Balajti.
Brazílie - Kostarika 1:0 (0:0)
Branka: 67. Kardec.

Reklama

Související témata: