Hlavní obsah

Britský tisk vychvaluje Wengera za angažování Rosického

LONDÝN

Trenér londýnského fotbalového klubu Arsenal vypadá podle úterního listu The Guardian jako mudrc poté, co se na mistrovství světa zaskvěl Tomáš Rosický v zápase proti USA dvěma nádhernými góly. Teď už je prý jasné, proč Arséne Wenger zaplatil za přestup tvořivého záložníka z Borussie Dortmund 6,8 miliónu liber a anglická první liga se podle deníku má na co těšit.

Článek

Podle The Times se z Rosického rodí hvězda turnaje. Pokud si fanoušci nebyli jisti, proč Wenger zaplatil podle The Times dokonce 8,5 milionu liber, pak po zápase s Američany už musejí být přesvědčeni, že trenér udělal výhodný nákup. Rosický si svým výkonem vysloužil nejen ovace Čechů, ale také ocenění neutrálů a dokonce i některých Američanů na stadionu.

Rosického hvězda začíná v Británii zářit natolik, že už i velká část rozhlasových a televizních novinářů se naučila skoro správně vyslovovat jeho příjmení, což právě pro Brity není jednoduché.

Vedle Rosického si dnešní britské listy všímají střelce první branky Jana Kollera a výkonu Pavla Nedvěda, jeho chytrosti a odhodlání. "Společně byli prostě zničující," píše The Independent. "Byla to jejich show," konstatují The Times. Britští novináři soudí, že Česká republika má ambice nejméně zopakovat svůj výkon z mistrovství Evropy před dvěma lety, kdy postoupila do semifinále.

Financial Times si všiml, že o Češích se sice hovoří jako o týmu stárnoucích hvězd, ale Američané postavili více hráčů nad 30 let než Češi. Agentura Reuters zase konstatovala, že Američané mají na šampionátu nejlépe střežený tým, ale sami si nedokázali dostatečně ohlídat ani svoji vlastní branku.

Kollerův pohyb je podobný žirafě

Češi podle shodného názoru Britů soupeře na hřišti deklasovali. Zaplatili ovšem cenu v podobě Kollerova zranění, které se naštěstí ukázalo méně vážné, než se původně zdálo. "Být bez Milana Baroše i bez Kollera by bylo vůči Čechům kruté," píše The Guardian.

Kollerovi věnuje list samostatný článek, ve kterém píše, že je úžasné, že muž, který hraje otočený zády k brance a patří nepochybně k nejpomalejším fotbalistům v historii, dává tolik gólů. Kollerův pohyb je podle autora podobný žirafě - úsporný a omezený. Ale když dostane míč, Koller ožívá. "Ať je to hruď, hlava, nohy, Koller míč dokonale kontroluje, rozdává spoluhráčům a tvoří kouzla."

Reklama

Související témata: