Hlavní obsah

Češi zaplavili Gelsenkirchen, MS startuje

GELSENKIRCHEN

V německém Gelsenkirchenu je už vše připravené k večernímu startu českého týmu do mistrovství světa. O tom, že se v průmyslovém městě v pondělí chystá start českých fotbalistů, svědčily davy fanoušků v červených dresech a vlající české zástavy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Český fanoušek se fotí se dvěma příznivkyněmi USA.

Článek

Největší skupiny českých příznivců se shromáždily na místním FanFestivalu, kde se o náladu starala místní kapela Red Hot Chilli Peppers Revival. Fanfest je čtyři zastávky městskou dopravou od stadiónu Schalke. Na něm v 18:00 paraguayský rozhodčí Carlos Amarilla pískne do píšťalky a šampionát tak konečně začne i pro české barvy.

Už v tramvajích bylo slyšet hlasité povzbuzování, do houkání trumpet a klaksonů zněly tradiční pokřiky jako Češi, Češi a Kdo neskáče, není Čech. Většina z nich jela na zápas s Američany na otočku v pondělí z Čech a jasno mají i o výsledku. "Vyhrajeme 3:1," razantně hlásil Ivan Včelička z vesničky útočníka Jana Kollera - Smetanovy Lhoty. "A Honza dá dva góly," věří Včelička forvardovi Monaka.

Kollerovi fanoušci věří

V Gelsenkirchenu lze narazit i na zástupce dalších vesniček, z nichž pocházejí čeští reprezentanti. Ze Skalné na mistrovství zamířila výprava, která lístky dostala přímo od tamního rodáka Pavla Nedvěda. Ti vyjeli v šest ráno a věří ve výhru 2:1. "Jeden gól dá Pavel a druhý Honza Koller," věří zkušeným oporám reprezentace.

V ulicích se procházejí i američtí fanoušci, kteří si světový šampionát spojili s příjemnou dovolenou. S lahví piva v každé ruce tráví poslední volné chvilky před úvodním hvizdem. To je i případ Brittona a Kendalla Chauvinových, kteří společně s Davidem Sharplem přijeli z New Orleans v Louisianě. "Pojedeme na všechny zápasy USA a pak ještě procestujeme Evropu," říkají Američané.

Utkání startuje v 18:00 v gelsenkirchenské Veltins Aréně, pískat jej bude Paraguayec Carlos Amarilla.

Reklama