Hlavní obsah

Kováč touží po startu a čeká na svoji šanci

WESTERBURG

Obránce Radoslav Kováč čeká na šampionátu na svou šanci, která může přijít už v utkání proti Itálii. Po prvním zápase mají nad sebou čtyři čeští hráči hrozbu žluté karty, navíc v případě výhry nad Ghanou může trenér Brückner klíčové hráče šetřit. Stejně jako na ME 2004 v Portugalsku, kde do závěrečného utkání ve skupině poslal rezervní tým. "Každý touží po startu," připustil Kováč.

Článek

Může se tak stát, že by se obránce moskevského Spartaku dostal do hry už v základní skupině. "Šance tu je. Kdyby přišly karty tak věřím, že by mě trenér do hry poslal," řekl ve středu novinářům Kováč.

Pozice náhradníka v národním celku je diametrálně odlišná od té v klubu. "Jsme tady skvělá parta a je dobře, že všechno klape. Kdybych seděl v klubu, tak bych to nesl těžce. Tady jsem šťastný, že na mistrovství vůbec můžu být." Náhradníci mají od hráčů základní jedenáctky odlišný program, chybějící zápasové zatížení si vynahrazují zvýšenou intenzitou přípravy. "Odpoledne jsem se ještě byl projet na kole, dal jsem si v pohodovém tempu dvě kolečka kolem jezera Wiesensee," popsal svůj úterní program ve volném čase rodák z Jeseníků.

Aspoň týden volna

Na šampionátu si fotbalisté stěžují na vedro, navíc na vydýchaných stadiónech během utkání jsou extrémní podmínky. "Stačilo vstát z lavičky a už se člověk zapotí. Během dne vypiju tak o litr a půl víc než normálně," popisuje peripetie s letním počasím šestadvacetiletý obránce.

Ruská liga má jiný režim než ostatní evropské soutěže, i proto si Kováč se spoluhráčem Martinem Jiránkem domluvili speciální režim po skončení mistrovství světa. "Volali jsme na klub, kde snad 12. července zase začínáme hrát. Chtěli jsme aspoň týden volna, který nám slíbili. Mám za sebou tříměsíční přípravu, takže jsem na tom fyzicky dobře," vysvětlil Radoslav Kováč. "Budu rád, když se alespoň na pár dní dostanu na Moravu k rodičům," dodal.

Šampionát pro české barvy pokračuje v sobotu, kdy se v Kolíně Češi utkají s Ghanou. Ta první zápas prohrála 0:2 s Itálií. Češi porazili 3:0 Američany.

Reklama