Hlavní obsah

Stejskal: Američany v roce 1990 a dnes nejde srovnávat

WESTERBURG

Přesně šestnáct let uplyne v sobotu od chvíle, kdy se československá fotbalová reprezentace utkala na mistrovství světa v Itálii s týmem USA. Federální tým tehdy vyhrál 5:1 a nadechl se k úspěšné cestě do čtvrtfinále. Jediným pamětníkem předchozího vystoupení na světovém šampionátu ze současné české výpravy v Německu je trenér brankářů Jan Stejskal.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Stejskal

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý gólman hájil reprezentační branku až do roku 1994 ve 31 zápasech, ale účast na světovém šampionátu považuje za vrchol své kariéry. Shodou okolností stejně jako tehdy národní tým musí na úvod přejít přes Američany, kteří nastoupí proti výběru Karla Brücknera v pondělí. "Ale tím veškerá podobnost končí. Dnešní americký tým se totiž s tím tehdejším nedá vůbec srovnávat," řekl dnes novinářům ve Westerburgu Stejskal.

Průběh šampionátu v roce 1990 si dobře vybavuje. "My jsme neměli před turnajem dobré výsledky, nikdo s námi příliš nepočítal," uvedl. O to více pozdější úspěšná cesta Skuhravého a spol. překvapila. Velkého překvapení se však dočkali samotní fotbalisté už právě v duelu s Američany. Do Florenci tehdy dorazilo přes deseti tisíc fanoušků, kteří byli opojeni nejen fotbalem, ale také nově nabytou svobodou v cestování. "To bylo nádherné, možná i to nás nakoplo, že se nám tak dařilo," připomněl si nádherné chvíle.

Ani jeden ze soupeřů na rozdíl od dneška nepatřil mezi silné týmy, s nimiž by se počítalo na postup. "My jsme tehdy také neměli tolik legionářů a zkušeností jako kluci dnes, ale především Američané teprve začínali v mezinárodním měřítku něco dokazovat. Pokud si dobře pamatuji, neměli jediného hráče, který by hrával v Evropě," řekl Stejskal.

Čechy hlídali samopalníci

Atmosféra šampionátu ve fotbalu zaslíbené Itálii byla skvělá a bezpečnostní opatření o nic menší než letos v Německu. "Řekl bych, že to bylo ještě horší. Před zápasem s Itálií v Římě nás hlídal kordon policistů se samopaly na krku," vybavilo se tehdejší brankářské jedničce, která později začala trénovat své nástupce ve Spartě a reprezentaci.

Stejskalovi svěřenci se ho na zážitky z Itálie příliš neptají, i když jako jediný by jim mohl oba turnaje srovnat a předat nějaké zkušenosti. "Ještě byli hodně mladí. Ani nevím, zda si někteří vůbec mistrovství světa pamatují," prohlásil.

I proto hráče ani nehecuje, aby v pondělí do americké sítě nastříleli také pět branek. Možná ale, že před zápasem nakonec některé popíchne. "To už na nás dýchne ta správná atmosféra, kterou tady bokem ještě tak nevnímáme. Jak vyrazíme do Gelsenkirchenu, tak to přijde. A bude důležité, jak se s tím vyrovnáme, protože první zápas bývá klíčový. I před těmi šestnácti lety se to potvrdilo," uvedl Stejskal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.